Ukrajinci trvale žijící v Česku chystají v prázdné ubytovně v Hradci Králové zázemí pro své krajany

28. únor 2022 10:04

Na různých místech Česka připravují dobrovolníci ubytování pro Ukrajince prchající před válkou. Například v Hradci Králové pomáhají charitě i Ukrajinci trvale žijící u nás. Pro své krajany celou neděli uklízeli a chystali několik pater dlouhodobě prázdné ubytovny.

„Organizuji úklid, dovoz, připravujeme věci, co lidé přivezou, pomáháme," říká Halina Sasyn.

Stojíme v úplně prázdné garsonce na ubytovně. Co všechno se tu musí udělat? „Postele a povlečení zařídit. Vše po děti a miminka, ručníky, nějaké jídlo přichystat. Prostě ti lidé přijdou úplně bez ničeho. Tak aby tady měli aspoň něco pro začátek."

Vytírá se podlaha, je tady hodně práce

Čtěte také

„Ano, je nás na to asi 17. Všechno Ukrajinci. Z Hradce Králové, někteří z Trutnova a z Pardubic. Já jsem Ukrajinka a tady v Hradci Králové žiji už 20 let."

Ukrajinci chystají bydlení pro Ukrajince, kteří přicházejí. „Ano, tak je to správné. Jedni pro druhé to připravují. Ten pocit je úplně hrozný. Já jsem z toho úplně v šoku. V celém světě je civilizace a my máme na Ukrajině válku. Z mí známí tady v Česku jsou z toho hotoví."

Čtěte také

Teď už stojím před ubytovnou a přijíždí sem auto s ukrajinskou registrační značkou. Uvnitř sedí spolu s řidičem i ředitelka královéhradecké Diecézní charity Anna Maclová. Automobil je plně naložen peřinami i hygienickými potřebami.

„Připravujeme ty prostory, které jsou zatím úplně čisté. Budeme navážet postele, máme už i první lůžkoviny. Předpokládáme, že vybavíme asi 40 pokojů pro 80 osob. Ti lidé přicházejí, tak chceme být připraveni."

Čtěte také

První lidé, kteří před válkou utekli z Ukrajiny do Hradce Králové, budou v této ubytovně bydlet už během pondělí 28. února.

Královéhradecký kraj v úterý 1. března otevře krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Zejména bude mít na starosti příjem uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny a jejich rozmístění do ubytovacích zařízení. Centrum kraj zřídí ve spolupráci s krajským hasičským záchranným sborem a krajským ředitelstvím policie a mělo by pracovat v nepřetržitém provozu 24 hodin denně.

Ukrajinci trvale žijící v Česku chystají v prázdné ubytovně v Hradci Králové zázemí pro své krajany
autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související