Ukrajinci, kteří odjíždí do své země bojovat, mohou ve Lhenicích absolvovat speciální kurz

14. březen 2022 15:58

Jak použít škrtidlo k zastavení krvácení nebo bezpečně odtáhnout raněného kolegu. To i další dovednosti se můžou naučit Ukrajinci, kteří se chtějí vrátit do své země a bojovat. Výcvikové středisko ve Lhenicích na Prachaticku pro ně zdarma připravilo sedmihodinový kurz bojové medicíny.

Dvanáct studentů si vyzkoušelo péči pod palbou, v tomto případě tedy jenom z airsoftové pistole. Z improvizovaného bojiště měli svého kolegu odtáhnout do bezpečí.

Asi nejdůležitější dovedností, kterou se studenti naučili, bylo zastavit končetinové krvácení pomocí taktického škrtidla, takzvaného turniketu. „Když pochopí tohle, tak máme nejčastější příčinu pod kontrolou,“ vysvětlil zakladatel edukačního centra Elite Lhenice Jaroslav Duchoň.

Kurzu se účastnili většinou muži, přišlo ale i několik žen, mezi nimi Lelizaveta Zemskova. „Já jsem Ukrajinka a možná bude potřeba jet tam a pomáhat na frontě. Doufám, že se něco naučím. Už mám za sebou pár kurzů první pomoci, tak si to chci obnovit a možná se dozvím i něco nového,“ řekla.

Zastavení krvácení v obtížných podmínkách je hlavním, ale ne jediným tématem celého kurzu. „Budeme zajišťovat dýchací cesty pomocí manévrů, ještě si ukážeme techniku zavedení nosního vzduchovodu, ošetření střelných poranění,“ popsal školitel Mojmír Javorek.

Cílem kurzu je také naučit laiky pracovat se zdravotnickým materiálem. Ten totiž v nezkušených rukách může nadělat velkou škodu. „V momentě, kdy se nenaučí správně nasadit turniket a utáhnout ho, může dojít k tomu, že ten materiál slouží jako žilní turniket a může ještě zvýšit krvácení a uspíšit vykrvácení člověka,“ připomněl Jaroslav Duchoň.

Bezplatné kurzy bojové medicíny určené Ukrajincům, kteří se chystají vrátit bojovat do své země, budou v tréninkovém centru Elite ve Lhenicích pokračovat i dál.

Spustit audio

Související