Ukrajina dostala dalších pět dní na zaplacení dluhu za ruský plyn

11. červen 2014

Rusko prodloužilo čas Ukrajině, aby uhradila dluh za odebraný plyn. Když nezaplatí do 16. června, hrozí ruský Gazrpom zastavením kohoutků do Evropy. Rusko a Ukrajina se na pětidenním odkladu dohodly v noci na dnešek v Bruselu.

Jednání mezi oběma zeměmi dále pokračují. Kreml oznámil, že počká na jejich výsledek. Původně ale hrozil, že dodávky plynu na Ukrajinu zastaví už dnes.

„Ruská delegace dostala pokyn, aby rozhovory vedla konstruktivně, nehledě na obtíže, které jednání provázejí,“ řekl prezident Vladimir Putin v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Cílem je podle Putina dosažení dohody, která bude přijatelná pro obě strany. Ruský plynárenský gigant žádá, aby Kyjev zaplatil alespoň za poslední dva měsíce loňského roku, plus za letošní duben a květen. Dohromady - bez pěti milionů - dvě miliardy dolarů.

Kyjev podle tamních médií mezitím odmítl nejnovější cenovou nabídku Gazpromu. Ruská strana nabídla asi čtvrtinové snížení nynější ceny za plyn, Ukrajina by tak platila o 100 dolarů méně za tisíc krychlových metrů. I po této slevě by ale plyn kupovala dráž než loni. Vláda v Kyjevě trvá na podepsání nové smlouvy.

Ukrajinský premiér Aresnyj Jaceňuk řekl, že Ukrajina chce platit stejně jako jiné země. Moskva si od Ukrajiny účtuje nejvíce ze všech svých odběratelů.

Plynovody

Čtěte také

autoři: mdo , vid
Spustit audio