Ujměte se rodin uprchlíků, vyzval papež evropské farnosti. Vatikán půjde příkladem

6. září 2015

Křesťanské instituce v Evropě by podle papeže Františka měly přijmout uprchlíky. Hlava katolické církve je k tomu vyzvala během projevu na svatopetrském náměstí v Římě. Jednu uprchlickou rodinu by podle papeže měla přijmout každá evropská farnost, křesťanské společenství nebo klášter. Jen v Itálii a Německu je víc než 36 tisíc takových institucí.

"Desetitisíce uprchlíků utíkají před smrtí, válkou a hladem, utíkají za lepším životem. Evangelium nás přitom vyzývá k solidaritě s těmi nejmenšími a s potřebnými; k tomu, abychom jim dali konkrétní naději."

Papež tak odkázal na základy křesťanského učení. Ve výzvě se obrátil i na katolické biskupy v Evropě, aby tuto jeho výzvu pomáhali šířit. "Pamatujte, že milosrdenství je druhou tváří lásky."

Dvě rodiny migrantů v nejbližších dnech ubytují rovněž dvě vatikánské farnosti, dodala hlava katolické církve. Lidé na Svatopetrském náměstí papežově prohlášení tleskali.

František si přeje, aby se biskupové působící po Evropě zasadili o to, že v jejich diecézích výzva ohledně přijímání migrantů padne na úrodnou půdu.

František již v minulosti často mluvil o důležitosti pomoci migrantům, kteří ve snaze utéct před válkami na Blízkém východě a v Africe přicestovali do Evropy.

Čtěte také

Tisíce migrantů převážně z Blízkého východu a z Afriky, kteří v minulých dnech dorazili do Maďarska, se nyní přesouvají do Rakouska a odtud dál do Německa. Právě tam se chce řada z nich usadit.

Podle posledních informací převezly Rakouské dráhy (ÖBB) za víkend přes 13 tisíc migrantů směrem na Německo.

autor: znk | zdroj: ČTK
Spustit audio