Ujet 5 555 kilometrů a nevyrvat si vlasy? Dámská výprava projede Jižní Ameriku s tuktukem

Myslíte si, že ženy na expedice nepatří? Přesvědčeni o tom jsou nejen protřelí námořníci, ale i zkušení cestovatelé. Česká tuktuk výprava chce pověru vyvrátit. Dokumentaristka Lucie Radová a její výprava má v plánu ujet 5 555 kilometrů napříč Latinskou Amerikou. Podle svých slov budou první ryze ženská výprava na světě, která podnikla podobnou cestu a nevytrhala si navzájem vlasy.

Lucie Radová se svým manželem Danem už objela v motorizované tříkolce, tzv. tuktuku, Srí Lanku. Protože jejího partnera cestování moc nebaví, přemýšlela co dál. A tak vznikl nápad pro pět žen, které chtějí projet Latinskou Ameriku ve dvou ojetých motorizovaných tříkolkách.

Start tříkolové výpravy je naplánován v kolumbijském hlavním městě Bogotá. Je to také místo, kde budou pořízena dvě vozítka. V hledáčku má výprava spolehlivé a nezničitelné tuktuky indické značky Bajaj RE.

Pořízení nového tuktuku je finančně náročné, vozidla proto výprava koupí přes internetové bazary. Organizátorkám se podařilo odolat tlaku na mužský doprovod v podobě mechanika, a proto prošly náležitým zaškolením. „Měnič, karburátor, hever. Už víme, jak je použít i zneužít,“ směje se organizátorka Lucie.

Tuktuk školení

Cíl výpravy je od Bogoty vzdálený přes pět tisíc kilometrů. Nachází se na největší solné pláni na světě Salar de Uyuni. Během cesty chce holčičí expedice vylézt také na Mount Chimborazo.


Mount Chimborazo nebo Chimborazo je vyhaslý čtvrtohorní stratovulkán. S nadmořskou výškou 6310 metrů jde o nejvyšší horu Ekvádoru. Hora leží nedaleko rovníku a díky zploštění Země je tak jeho vrchol místem nejvzdálenějším od středu Země. zdroj: wikipedia

Je to podle členek výpravy nejvyšší hora světa. Chimborazo má sice vrchol v 6 268 m n. m., ovšem pokud se tam výpravě podaří vylézt, budou její členky nejblíže vesmíru z celé planety Země. V Ekvádoru se ale také plánují vydat do Amazonie za indiány a navštívit místní český pivovar.

Tým, který nic nerozhází

Na začátku byly jen tři. Cestovatelka Lucie Radová, kameramanka Eliška a fotografka Anastázie. Pro doplnění týmu vyhlásily cestovatelky konkurz, do kterého se přihlásilo 41 žen a 11 z nich pak přijelo na osobní setkání do Prahy.


Motorizovaná tříkolka - tuktuk
Maximální rychlost: 57km/h
Objem nádrže: 5 litrů
Spotřeba: 5 litrů / 100 km
Max. denní ujetá vzdálenost: 180 – 190 km

„Všechny holky byly vážně skvělé, vzala bych každou z nich. Vybrat jsme ale mohli jen dvě,“ posteskla si Lucie. Do druhé tříkolky zasednou zdravotnice Klára, která se už osvědčila jako doprovod na africké rally a Martina.

Start výpravy je ve čtvrtek 17. srpna 2017 a plánovaný návrat nejpozději do Vánoc.

autor: jaw
Spustit audio