Uhlí se v Česku přestane využívat v roce 2038, rozhodla komise

Uhelná komise doporučila rok, ve kterém by Česko mohlo úplně přestat využívat uhlí. Pracovala se třemi variantami, a to roky 2033, 2038 a 2043. Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), který je jedním z předsedů komise, rozhodnutí označil za kompromis. Konečné slovo bude mít vláda.

V celkem 19členné uhelné komisi zasedají zástupci těžařů, akademici i ekologové. Pro návrh zahrnující rok 2038 hlasovalo 15 členů, dva byli proti a dva se zdrželi. Doporučení komise bude muset ještě schválit vláda.

Podmínkou útlumu využívání uhlí je jeho včasná náhrada jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Komise zmínila dostavbu nových jaderných zdrojů podle stávajícího harmonogramu či úspěšnou transformaci teplárenství. Vláda by také měla minimálně každých pět let provádět přezkum rozhodnutí v závislosti na vnějších faktorech.

Čtěte také

Politika, nebo fakta?

Podle Jana Rovenského z Greenpeace ČR nebyly před rozhodnutím dostatečně vyhodnoceny dopady na dotčené regiony, životní prostředí, veřejné zdraví, veřejné rozpočty či teplárenství. Současné rozhodnutí komise je proto podle něj víc politické než odborné.

„Čekal jsem, že budou stovky stránek podkladů, jako to bylo třeba při rozhodování vlády o limitech těžby v roce 2015,“ uvedl Rovenský několik dní před hlasováním ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Jako členové komise máme stále v ruce pouze patnáctistránkový podkladový materiál, což je nějaké manažerské shrnutí, ale nejsou to žádná kvalitní podrobná čísla.“

autoři: Petr Král , Anna Macků , prh | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.