UFO nejsou jen zelení mužíci. Americká vláda selhala v bezpečnosti, myslí si prezidentka skeptiků

15. únor 2023

Nad severní Kanadou a Aljaškou byly sestřeleny neidentifikovatelné objekty. Zprávy o tom se dostaly na titul webových serverů a znovu rozdmýchaly spoustu teorií o mimozemšťanech. Religionistka a prezidentka Evropské rady skeptických organizací Claire Klingenberg zůstává při zemi a poukazuje na organizaci NORAD. „Když se řekne mimozemšťané, všichni přestanou vnímat obrovskou chybu a díru v bezpečnosti.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Co vás poprvé napadlo, když jste četla zprávy o sestřelených objektech?

Vzpomněla jsem si na loňské slyšení v Kongresu, že byly uvolněné různé záznamy ze stíhaček podobných neidentifikovatelných objektů. Dnes se už používá neidentifikovatelný anomální fenomén. Od UFO se ustupuje, protože když se řekne UFO, lidem nedojde, že to znamená cokoliv, co se nedokáže rozpoznat v obloze a většina lidí si to spojí s talířem se zelenými mužíky. Jakmile se řekne slovo mimozemšťan, jakákoliv pozornost na cokoliv jiného jde pryč, a všichni zaměří pozornost jenom na slovo mimozemšťan.

Čtěte také

NORAD, což je organizace americké vlády, která má za úkol hlídat bezpečnost amerického leteckého prostoru, naprosto zklamala. V posledních několika letech ještě za Trumpovy vlády jim uniklo několik balónů, které byly z Číny, a dozvěděli se o tom zpětně od CIA.

A na to organizace nereagovala, neupravila způsob hledání, až teprve teď tou medializací říkají, že upraví své měřítko toho, co hlídají. A teď, když je objektů mnohem více, v momentě, kdy se řekne mimozemšťané, všichni přestanou vnímat obrovskou chybu a díru v bezpečnosti, která je.

Existují módní vlny, pokud se jedná o paranormálno?

Určitě, první módní vlna mimozemšťanů byla v roce 1947, když Arnold viděl prvních devět objektů, které letěly jako talíře, což bylo přeformulováno, že viděl létající talíře. Druhá vlna přišla se závodem o Měsíc a vesmír s tím, že v roce 1961 skrze regresní hypnózu Betty a Barney Hillovi tvrdili, že byli uneseni mimozemšťany.

Pak to ustoupilo. Potom v 90. letech, když začal seriál Akta X a přibylo více sci-fi filmů o mimozemšťanech, znova móda znovu vrátila. Tvrdila jsem v několika posledních letech, že mimozemšťané jsou passé a že se to nevrátí. A už je to tady zase.

Claire Kroulík Klingenberg

Studovala jste religionistiku. Tam se o mimozemšťanech něco dozvím?

Určitě, protože spousta náboženských systémů, tedy těch modernějších, se odvozuje z nějaké víry v mimozemšťany. Takový velmi malý spolek založil doktor Fry, který tvrdil, že ho unesl mimozemšťan Alan, se kterým si povídal, založil náboženské hnutí, které fungovalo jen pár let. Ale určitě velké náboženské hnutí, které se odvíjí od mimozemšťanů, je scientologie. A do jisté míry i mormonismus.

Jak si vysvětlujete, že přes všechny vědecké poznatky jsou lidé schopni uvěřit teorii, že Země je placatá, nebo podléhají dezinformacím, které už byly dávno vyvráceny?

Čtěte také

Skořápky jsou podvodná hra, která je tady s námi minimálně 500 let, a přestože je tady tak dlouho, znovu se vrací, stává se populární. Je nová vlna lidí, kteří to neznají. Co se týká hnutí placaté Země, to vzniklo ve 30. letech ve Francii a byla to zvláštní radikální odnož křesťanství…

V 60. letech víra v placatou Zemi ustala, a potom v roce 2010 jeden z předních zástupců hnutí vydal knížku 100 důvodů, proč je Země placatá, začal dělat videa na YouTube a zase se to zvedlo. Různí skeptici a psychologové to dávají za vinu YouTube algoritmům, které ukazují čím dál radikálnější videa. Když si uděláte sociologický průzkum mezi lidmi, kteří věří v placatou Zemi, jejich odpověď, jak na to přišli, je You Tube.

Jak je možné věřit konspiračním teoriím? A co je to kult špagetového monstra? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh

Související