Učitelé jsou hrdiny dnešního dne. Tlak na ně stoupá, říká scenárista seriálu Ochránce Matěj Podzimek

5. listopad 2021

Úspěšný seriál Ochránce, kde hlavní roli školského ombudsmana hraje Lukáš Vaculík, se blíží k závěru. „Chtěli jsme udělat něco ze současnosti, k čemu se bude muset vztáhnout nejlépe každý divák. Problémy, které ukazujeme, jsou stále aktuální. Seriál spustil vlnu zájmu o dokumenty z toho prostředí. Už proto jsem rád, že jsme se do toho pustili,“ těší scenáristu Matěje Podzimka.

Jak moc vám pomohlo, že oba vaši rodiče jsou pedagogové? Tatínek už ne, ale maminka pořád.

Pomohlo to moc, protože skrze svoji mnohaletou zkušenost ze školství mi byli dobrými rádci.

S čím vám pomohli nejvíc?

Pochopitelně se způsobem, jakým pan Pelán, budoucí školský ombudsman, v prvním dílu učí. A potom i třeba svými náhledy na jednotlivá témata, protože jejich zkušenost je něco, co jsme ani jeden z té naší autorské trojice neměli.

Čtěte také

Já bych chtěla slyšet něco konkrétního.

Třeba pokud jde o případ utopeného dítěte. To je fakt něco, co se stane dřív, nebo později na každé škole a je to taková noční můra každého učitele. Když jedete na školu v přírodě, tohoto se bojíte.

Oba moji rodiče, ne že by to zažili sami, ale byli několikrát za svou profesní dráhu u toho, když se to stalo někomu z jejich kolegů. Schopnost vcítit se do toho učitele, co on zažívá, když se mu tohle stane, to je něco, co byli schopni i na mě částečně přenést.

Líbilo se mi, nevím, jestli je to předposlední díl, to výjimečně talentované dítě. O tom se skoro nemluví, protože když se takové dítě s vysokým IQ a s výjimečným talentem objeví, tak skoro nikdo neví, co má dělat. S tímhle tématem taky přišel Tomáš Feřtek, spoluautor seriálu?

Ano, ano. To je díl, který se mě pravdpodobně dotkl nejvíc.

Mě taky.

Protože se věnuje i tomu, že rodiče sami často neví, koho mají doma, a nejsou schopni – a tím je zároveň omlouvám – si to uvědomit. Že to dítě je nějaké jiné a mají mu to třeba za zlé. Mají to za zlé partnerovi. A tady se to s tím školstvím protíná taky. Protože pak se to přenáší do školy.

Čtěte také

A potom ten nejchytřejší si s tím stejně musí poradit sám. Ten hoch ve vašem seriálu si s tím poradil skokem z komína. To se stalo?

Ano. Není to přepis nějaké konkrétní situace, ale ano. Ty děti často volí toto řešení, protože mají pocit, že jim svět nerozumí.

Všichni jsme rodiče-amatéři. Selháváme, i když se asi každý z nás snažíme co nejvíc. Jak je to se selháváním učitelů? Jak moc oni umí být kritičtí? Jak umí být tolerantní k tomu, když se něco nepovede?

Pro mě jsou učitelé hrdiny dnešního dne, protože tlak na ně stoupá, nároky na ně kladené, i pokud jde o administrativu… Nutnost jejich profese vyhovět každému – nárokům rodičů, dětí, vedení školy, třeba i ministerstva – je tak zavazující, že jejich práva a povinnosti jsme chtěli ukázat.

Proč byl do role ombudsmana vybrán Lukáš Vaculík? Jak dlouho se na seriálu pracovalo? Proč se Matěj Podzimek rozhodl pracovat na seriálu o Ivetě Bartošové? Jakou roli může mít bulvár v tématech jako je školství? A co by chtěl vzkázat rodičům? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , vma
Spustit audio

Související