Učitel Tomáš Míka je už rok Zlatým Ámosem. Cena ho podle studentů nezměnila, je jim stále blízký

7. duben 2021

Tomáš Míka se loni stal nejoblíbenějším učitelem a držitelem titulu Zlatý Ámos 2020. I když učí na střední škole v Táboře, jeho domovem je v současné době Sedlec - Prčice na Příbramsku.

Nedávno jsme si připomínali Den učitelů, tedy narození zakladatele moderní pedagogiky Jana Amose Komenského. Po něm se také jmenuje cena pro nejoblíbenějšího učitele - Zlatý Ámos. Celý rok tato cena patřila Tomáši Míkovi - učiteli českého jazyka a společenských věd z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře.

Podobně, jako většina jeho kolegů, učí Tomáš Míka své studenty distnačně. Pro odpovědi na následující otázky jsme proto zamířili za ním domů do městečka Sedlec-Prčice.

"Jak pandemie ovlivnila v uplynulých měsících Vaši práci a proč žákům vykáte?"

"Většinou učím z domova. Mám tady přestěhované všechny materiály, které potřebuji. Do školy, to znamená do Tábora, jezdím jenom tehdy, když potřenuji něco důležitého vyřídit osobně. A studentům vykám už od primy. Má to pro ně zvláštní kouzlo, protože jsou to ještě docela malé děti. Zvyknou si na to ale velice rychle. Myslím, že si toho začínají potom tak zvláštním způsobem považovat," vysvětluje učitel, který se v roce 2020 stal tím nejoblíbenějším ze všech.

autoři: Ľubomír Smatana , JMys
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.