Učitel národů, to je silná značka, tvrdí v Naardenu. Teď tu ale mají o jednoho Komenského méně

10. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Švejk ani Hrabalovy knihy už nebudou lákat Holanďany k české literatuře. V Naardenu končí knihkupectví, které propagovalo české knížky, a to právě ve městě, kde je pochovaný Jan Amos Komenský.

Reportér Vojtěch Berger si vzal kolo a hned první etapa ho přivedla do slavného Naardenu, do místa posledního odpočinku Jana Amose Komenského. Učitele národů si připomínají dost a důstojně. Teď ale mají o jednoho Komenského méně. Zavřeli tam totiž stejnojmenné knihkupectví.

Ještě do minulého měsíce v centru Naardenu platilo, že návštěvníci mířili od sochy Jana Amose Komenského směrem k jeho mauzoleu kolem knihkupectví Comenius. To už ale neplatí, protože manželé Brouwerovi se po 45 letech práce v knihkupectví rozhodli pro důchod.

Pan Brouwer vzpomíná, jak ve výloze obchodu, kde mimochodem stále svítí nápis Comenius a Komenského podobizna, byly knihy od autorů jako Bohumil Hrabal nebo Jaroslav Hašek.

Čtěte také

Jsem hrdá, že jsem Češka, napsala jedna návštěvnice v Naardenu

A pak je tu ještě muzeum a mauzoleum Jana Amose Komenského. Nejdete ho o pár ulic dál, takže je trochu zastrčené. Paní v pokladně mauzolea tvrdí, že sem chodí hlavě Češi a je jí líto, že knihkupectví, které prodávalo i české knihy, zaniklo.

V knize návštěvníků kaple, kde se nachází hrob Jana Amose Komenského, se dočteme leccos a vzkazy jsou hlavně v češtině, například: „Děkuji za inspiraci. Jsem hrdá, že jsem Češka.“

Zavřeno. Knihkupci Brouwerovi se rozhodli, že půjdou do důchodu

I když je teď v Naardenu o jednoho Komenského méně, rozhodně to neznamená, že by byl jeho odkaz slabší. Podle pana Brouwera je Komenský tak slavnou značkou, že se o sebe dokáže postarat sám, i bez přispění knihkupců.

autor: vob
Spustit audio