Uchovejme svět příštím generacím, vyzývá švédská ekofarmářka

Farma Ingebo Hagar ve švédském Smålandu je jako vystřižená z knih Astrid Lindgrenové. A protože ve Skandinávii ubývá těch, kteří mají zemědělská zvířata, rozhodla se její majitelka otevřít ji veřejnosti. Je totiž přesvědčená, že mizející přímý kontakt se zvířaty je důvodem, proč se lidé špatně chovají k přírodě.

„Základem je ekologická farma, ke které patří lesy a pastviny. K tomu nabízíme ubytování, ekologickou restauraci a kavárnu, farmářský obchůdek a spoustu zvířat, která si lidé mohou pohladit nebo je nakrmit,“ představuje svoji farmu Kristina Lindelöfová.

„Máme tu 70 bahnic, pár prasat, krávu a tele, dvě kachny, pár králíků a koz. A brzy by měli dorazit i dva malí oslíci a dvě miniprasátka,“ říká Kristina a dodává, že pro děti bude kontakt s nimi snazší než s velkými prasaty. Ta můžou být navíc někdy i nebezpečná.

Zvířata nejsou hračky

Právě kontakt se zvířaty je podle Kristiny pro děti velmi důležitý. Na farmě Ingebo Hagar si mohou zvířata nejen pohladit, ale také se podílet na jejich ranním krmení.

V létě farmou Ingebo Hagar projde denně přes 500 lidí a desetina z nich tu i přespí.

„Pokud se chceme starat o naše životní prostředí, tak musíme pochopit, co to vlastně je. A na to je dobré vyrazit ven z města,“ říká k tomu Kristina. „Zvířata nejsou žádné hračky, a proto je důležité, aby děti měly možnost se s nimi seznámit. Získají k nim díky tomu úctu a respekt.“

Soběstačný provoz

Farma má ale ještě jeden ekologický rozměr. Snaží se být co nejvíc soběstačná, a to i energeticky. Na jedné z budov jsou umístěné solární panely a hned vedle stojí nabíječka na elektroauta. „Pořád ještě máme traktor, který jezdí na diesel. Bylo by ale super mít traktor na elektřinu. To je další výzva,“ říká Kristina odhodlaně.

Její farma pokryje více než polovinu své spotřeby energie z vlastních zdrojů. Kromě toho tu sbírají dešťovou vodu, se kterou za sucha zalévají zahradu, pěstují si vlastní zeleninu a maso.

Víc než polovinu své spotřeby elektrické energie pokryje farma z vlastních zdrojů.

Žít jinak má smysl

„Jsme docela nezávislí, ale znamenalo to změnit náš přístup k životu. I když moje tři dospívající dcery pořád rády nakupují, zejména oblečení,“ přiznává Kristina. Občas jsou na ni prý trochu naštvané, třeba když se musí smířit s tím, že nebudou každý rok létat na dovolenou do zahraničí.

„Teď když trochu vyrostly, občas zaslechnu, jak vysvětlují kamarádům, jaký má taková rodinná dovolená v Thajsku dopad na životní prostředí. Už jsou myslím pyšné, že žijeme trochu jiný život,“ usmívá se farmářka.

V létě farmou Ingebo Hagar projde denně přes 500 lidí a desetina z nich tu i přespí. Největší radost ale Kristině udělá, pokud si návštěvníci odnesou něco z její filozofie: Chovat se ke světu tak, aby tady zůstal i pro další generace.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio