Účastníci letní olympiády mládeže budou moct po Liberci a Jablonci cestovat zdarma

Dopravu účastníků Letní olympiády dětí a mládeže, kterou bude od neděle hostit Liberecký kraj, zajistí 35 speciálních autobusů. Budou denně přepravovat zhruba 4 400 účastníků her.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj stačí, když se mladí sportovci prokážou akreditací. Pak budou moct využít městskou hromadnou dopravu zdarma.

„Systém dopravy pro účastníky mezi sportovištěmi, mezi arénou, mezi místy, kde budou ubytováni a místy, kde se budou stravovat, je v tom zvláštním režimu. A samozřejmě pokud budou chtít jet do zoologické nebo někam po městě, tak budou moct použít klasickou městskou hromadnou dopravu ve svém volném čase,“ vysvětlil Martin Půta.

Olympiáda dětí a mládeže se do Liberecké kraje vrací po devíti letech. Klání mladých sportovců ve věku mezi dvanácti a šestnácti lety se bude konat od 24. do 28. června. Her se zúčastní kolem čtyř tisíc čtyři set sportovců a trenérů z celé České republiky, kteří budou soutěžit v osmnácti sportech a jedné umělecké disciplíně – street artu. Soutěžit se bude na sportovištích v Liberci, Jablonci nad Nisou a v Bedřichově. Slavnostní zahájení v olympijském duchu je naplánováno na neděli 23. července v liberecké aréně.

Slacklinista, moderní "provazochodec" Danny Menšík na lajně hradu Kost

Během olympiády je také připraven bohatý doprovodný program pro veřejnost. V libereckém Sport parku dostanou zájemci možnost vyzkoušet si třeba parkur, korfbal, lezeckou stěnu nebo slackline. Pro příznivce virtuálních sportů tam budou k dispozici také herní konzole. V pondělí a v úterý je připraven program na Benešově náměstí v Liberci, ve středu pak na Tajvanu na jablonecké přehradě. V areálu liberecké univerzity bude během letních her otevřený Olympijský dům, který má sloužit jako informační středisko i místo setkávání diváků se sportovci.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související