Účastníci Fora 2000 diskutují o potřebě dialogu mezi náboženstvími

10. říjen 2006
Zprávy

Diskusemi o potřebě dialogu mezi různými náboženstvími pokračuje v pražském paláci Žofín desátý ročník mezinárodní konference Forum 2000. Hlavním řečníkem závěrečného dne konference byl tibetský duchovní vůdce dalajlama. Pozvání organizátorů na Forum 2000 přijal už počtvrté.

Náboženství nabízí řešení globálních problémů, ale také je pomáhají vytvářet. Uvedl na úvod svého vystoupení dalajlama. Všechna náboženství bez ohledu na svou filozofii mají ale některé společné cíle, lásku k bližnímu, toleranci a odpuštění. Vytvářet ale nějaké univerzální náboženství není podle dalajlamy možné, protože víra v Boha je v jednotlivých náboženstvích spojená s jinou tradicí.

Dalajlama proto radí: "Více spolu mluvit a poznávat jiné tradice. Pak můžeme dosáhnout toho, že se budeme navzájem respektovat, uznávat i obdivovat. A to nám přinese všeobecné souznění díky vzájemnému porozumění."

Součástí debat o mezináboženském dialogu v rámci konference Forum 2000 bude společná meditace, kterou v kostele sv. Salvátora povede kromě dalajlamy i prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík. Zúčastní se jí mimo jiné i jeden z duchovních otců Fora 2000 Václav Havel.

Účastníci konference se poprvé sešli v neděli. Mezi hosty byl například nositel Nobelovy ceny za mír americký spisovatel Elie Wiesel, lotyšská prezidentka Vaira Víkeová-Freibergová, vůdce běloruské opozice Aljaksandr Milinkevič či princ hášimovské jordánské královské dynastie Hasan bin Talál.

autoři: pan , mam
Spustit audio