U Záhřebu byla nalezena letecká puma

2. září 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Letecká puma z dob jugoslávské války byla nalezena u Záhřebu. Turisté si oblíbili Šoltu. Chorvaté se učí komunikovat s radnicemi přes internet. Sobotní počasí bude na Jadranu většinou slunečné, na severu možné přeháňky a bouřky. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem tropické třicítky.

V centru obce Slatina nedaleko Záhřebu našli policisté více než dvousetkilogramovou bombu. Pyrotechnici její stáří odhadli na čtrnáct let. Podle nich jde o pozůstatek chorvatsko - srbské války. Bombu pyrotechnici po několika hodinách aktivovali nedaleko obce, kde k nálezu došlo. Na místě zůstal kráter o délce patnácti metrů.

Ostrov Šolta letos přilákal více turistů než v loni. Statistiky hovoří o nárůstu až 27 procent. Počet turistů na Šoltě se nyní pohybuje kolem šestnácti set. Většinu tvoří cizinci. Českých turistů je na ostrově zhruba desetina. Polovina návštěvníků využívá služeb hotelů, ostatní bydlí v soukromí.

Majitelé městských bytů v Záhřebu mohou se svou radnicí komunikovat pomocí internetu. Tamní radní zveřejnili na internetových stránkách města knihu vlastníků městských bytů. Každý ze 133 tisíc nájemníků si tak může překontrolovat údaje o své nemovitosti. Záhřeb je prvním městem v Chorvatsku, které tuto službu lidem nabízí.

Kurzy a ceny:
Sto českých korun směníte na 25 kun a 20 lip. Za jedno euro dostanete 7 kun a 41 lip. Jde ovšem o kurz deviza střed, ve směnárnách tak zaplatíte o něco víc.

Jeden litr nafty nakoupíte za 7,30 kuna a za litr benzínu Euro 95 dáte téměř 8 kuna.

Počasí:
U moře bude v sobotu 3. září většinou slunečno. Na severním Jadranu odpoledne přeháňky a bouřky. Ranní teploty 20 až 25 stupňů, odpolední 28 až 32. Povane slabý proměnlivý vítr.

Jachtaře čeká většinou severovýchodní vítr 6 až 16, ve Velebitském kanálu až 18 uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, místy i trojka. Viditelnost do 20 kilometrů. Ráno mlhy a na severním Jadranu přeháňky a bouřky.

autoři: duv , vav
Spustit audio

Více z pořadu