U turistických holí nepodceňte způsob nastavování délky ani kvalitu poutka, ukázal dTest

13. červen 2019

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval deset modelů turistických holích. K čemu jsou užitečné a jak si na trhu vybrat ty pravé?

Když se v Česku poprvé objevili turisté s hůlkami v rukou, dívali se na ně mnozí skrz prsty. Zdánlivě nesmyslná pomůcka má ale blahodárný vliv na zdravou chůzi.

Klub českých turistů stárne a jeho členové také (ilustrační foto)

Dokážou totiž přenést váhu našeho těla přes ramena do rukou, a tím ulehčují kloubům nohou, vysvětluje redaktorka dTestu Olga Šlesingerová. „Přispívají také k dynamice celé chůze i k lepší cirkulaci krevního oběhu v horní části těla,“ dodává.

Co při nákupu sledovat?

Jaká kritéria bychom měli při výběru holí sledovat? „Důležitá je správná délka hole. Vždy bychom měli dbát na to, aby paže během chůze svírala pravý úhel v lokti, a to bez ohledu na to, jestli jdeme po vrstevnici nebo z kopce, případně do kopce,“ radí redaktorka dTestu.

Důležité je podle ní také poutko, které usnadňuje držení hole. Proto by mělo být dobře vypolstrované, abychom se vyvarovali puchýřů nebo otlaků.

Jaký je rozdíl mezi turistickými holemi a holemi na severskou chůzi?

Hole na severskou chůzi většinou nejsou výškově nastavitelné a také se trochu jinak používají. Chodec se s nimi odpichuje za tělem, nikoli v úrovni těla, jako je tomu u trackových holí. Proto mají i trochu jiné poutko, které se připevní suchým zipem kolem zápěstí tak, aby chodec mohl hůl za tělem úplně pustit z dlaně a ona mu v ní zůstala.

Na co se test zaměřil?

Chůze nordic walking velmi prospěje vašemu zdraví. Správné držení holí a techniku

Hole poslala redakce dTestu k technickým zkouškám a také je rozdala dobrovolníkům, kteří je měsíc testovali v terénu za stanovených podmínek. Zaměřili se přitom na jejich konstrukční zpracování, tedy stabilitu, pevnost rukojeti a pevnost poutka.

Hodnotitelé testovaly hole ve střední cenové kategorii, z nichž nejlevněší stály 330 korun,ale většina se pohybovala mezi 1100 a 4000 korunami. Laboratorní část zkoušky ověřovala jejich technické vlastnosti, dobrovolníci zase hodnotily hole při použití v terénu.

Pozor na pružnost a nastavování délky

Technická část testu ukázala, že všechny hole jsou dobře zpracované téměř žádné rozdíly mezi nimi nebyly. Pouze dva modely holí nevydržely silnou zátěž poutka. Naopak v hodnoceních jednotlivých dobrovolníků byly rozdíly poměrně značné a známky se pohybovaly mezi dvojkami a čtyřkami.

Mezi hlavní výhrady patřily například vibrace, které se šířily holí při použití na tvrdých površích, u některých vyjadřovali uživatelé nespokojenost s poutkem nebo také se samotnou rukojetí, která se jim zdála příliš kluzká. Objevily se i problémy s nastavováním délky hole. Právě to je kritérium, který by si měl každý spotřebitel před nákupem vyzkoušet, radí Olga Šlesingerová.

Výsledky testu

Jedinou jedničku v testu získaly hole značky Black diamands trail. Další dva modely této značky obsadily navíc i druhé a třetí místo.

Nejhůř v testu dopadly hole značky Kompedell Hilander Corg, které dostaly uspokojivou známku, tedy trojku.

Spustit audio

Související