U právnické fakulty v Praze se střetli neonacisté s anarchisty

10. listopad 2007
Zprávy

V tvrdé bitce se střetli neonacisté s anarchisty u právnické fakulty na okraji židovského města. Konflikt trval asi 10 minut. Prát se začali anarchisté, kteří měli několikanásobnou převahu. Situace v centru je nepřehledná. Policisté zadrželi dalších třicet radikálů a našli u nich i zbraně.

V současné době jsou potvrzení tři zranění. Všechny incidenty byly poměrně tvrdé. Skupina asi pěti anarchistů zkopala jednoho z neonacistů. Totéž se ovšem dělo i obráceně. Na místě zůstalo několik kaluží krve. Policie následně zřídila u právnické fakulty improvizovanou lékařskou stanici, kde byli zranění ošetřeni.

Incident trval zhruba deset minut. Policie vzápětí zakročila a oddělila oba tábory a po několika přelévaných náporech policisté zaveleli k ústupu. Jejich kordon byl pak rozpuštěn.

Před incidentem policie zahradila vchod na náměstí Curieových od Staronové synagogy. Na toto místo se tlačil asi právě tisícihlavý dav anarchistů, protože před právnickou fakultou se shromáždilo několik stovek neofašistů, kteří přivítali příchozí dav antifašistů potleskem. Vzápětí na sebe začaly útočit malé skupinky z obou táborů.

Směrem ke starému židovskému městu byly pro případ zranění připraveny dva sanitní vozy. Zhruba desítka policistů na koních zablokovala křižovatku na konci Pařížské ulice. Stovky anarchistů křičely například hesla "Kdo fašisty kryje, je to policie". V řadách anarchistů jsou především mladí lidé kolem dvaceti let.

Policisté v Praze zadrželi dalších 30 pravicových extremistů. Jak řekla mluvčí pražských policistů Eva Brožová, zabavili jim i zbraně. "Měli u sebe obušky, tyče, teleskopické obušky, ale i sekyrky a dokonce jednu plynovou pistoli," upřesnila mluvčí.

V Praze policie zasáhla proti shromáždění stovky neonacistů už ve Vysočanech. Sedm jich bylo zadrženo, zbytek se po zásahu rozutekl a zamířil do centra na zakázaný pochod. Dva autobusy s pravicovými extremisty a jeden s anarchisty do české metropole mířil od německých hranic. Jeli na nepovolenou demonstraci v bývalém pražském židovském městě.

Podle mluvčí cizinecké policie pro severočeský kraj Evy Jaklové ale neshledala žádný zákonný důvod k tomu, aby je vrátila do Německa: "Ve všech případech šlo o občany Evropské unie. Zákonný důvod pro nevpuštění na území České republiky hovoří o tom, že by mohli například narušovat veřejný pořádek. Pak bychom tyto osoby nemuseli vpustit. Vzhledem k tomu, že ale u sebe neměli žádné zbraně a všechny doklady měli v pořádku, nebyl žádný důvod k tomu, abychom je nevpustili."

Již v sobotu dopoledne ve Staronové synagoze uctil památku Židů, kteří zahynuli při Křišťálové noci v roce 1938, německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

autoři: Marek Janáč , vij , lej , psc
Spustit audio