U pobřeží Skotska byl nalezen vrak německé ponorky z 1. světové války. Údajně ji napadla mořská příšera

19. říjen 2016

Pod mořem u skotského pobřeží se našel vrak německé ponorky. Podle podmořských archeologů by to mohlo být plavidlo, které před téměř sto lety údajně napadla mořská příšera.

Vrak ponorky UB-85 se našel během podmořského průzkumu u jihozápadního pobřeží Skotska. Ten se dělá kvůli novému kabelu, který má přivádět elektřinu z obnovitelných zdrojů ze Skotska do Anglie. Vrak je 104 metry pod hladinou a podle sonarových snímků to vypadá, že by to mohla být německá ponorka UB-85. Ta se potopila na konci 1. světové války, v dubnu 1918.

Příběh o tom, že ponorku napadla mořská příšera, se zrodil po 1. světové válce a je spojený se zajetím posádky UB-85. Ta se totiž bez jediného výstřelu vzdala britské hlídkové lodi HMS Coreopsis, která ponorku objevila, jak poškozená pluje na hladině. Kapitán německého plavidla prý tvrdil, že jeho ponorku předtím napadla mořská příšera a poškodila ji.

Měla prý rohy a velké zářivé zuby a mimo jiné prý rozžvýkala přední kanón ponorky. UB-85 se potopila krátce poté, co ji posádka opustila.

Legendě věří například lidé, kteří se zabývají hledáním Lochnesské příšery. Daleko skeptičtější jsou podmořští archeologové, podle kterých podobné legendy mohly vzniknout proto, že archivy byly po válce tajné. Považují to spíš za chabou výmluvu kapitána, i když ne úplně neobvyklou.

autoři: znk , jpr
Spustit audio