U Jadranu vypukly další požáry

4. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

U Šibeniku hoří. Požár vypukl po poledni ve vnitrozemí a šíří se k Vrpolji a Grebaštici. Řada míst je už z preventivních důvodů evakuována nebo se na evakuaci právě chystá.

Kvůli hašení je regulován provoz na jadranské magistrále směrem na Trogir a také na přivaděči k dálnici Split - Záhřeb. V terénu je na 170 hasičů a 55 vozů, zvažuje se nasazení letadel.

Oheň trápí také předměstí Splitu. Nedaleko Klisu, tedy v místech, kde hořelo minulý týden, opět vypukl požár. Kvůli tomu je uzavřena stará cesta ze Solinu a veškerá doprava je převedena na dálniční přivaděč.

Hořelo i na Hvaru. Tentokrát šlo o malý požár, který zachvátil levandulová pole. Hasiči oheň bez problémů zvládli, kvůli silnému větru nicméně zůstávají na místě.

Istrije bojuje o svou pověst

Znáte značku Istrijská kvalita? Na severním Jadranu to má být symbol vysoké kvality. Značka smí být udělena jen nadprůměrným výrobkům a službám. Už se jí chlubí například některé potraviny, istrijské víno malvazija a nyní se stává jejím nositelem i projekt Domus Bonus, zaměřený na nejlepší soukromé apartmány.

Nudisté chtějí své místo v Dubrovníku

Dubrovník obléhají naháči. Místní turistické sdružení stále častěji odpovídá na otázku: kde tu máte nudistické pláže? Ale nejde jen o pláže, turisté mají zájem o skutečné nudistické areály. Tedy místa, kde by chodili jen tak třeba na nákup nebo do kavárny. Bohužel v Dubrovníku nic takového neexistuje, a tak se naháči koupou doslova kde se dá.

Kurzy a ceny:

Za jedno euro dostanete sedm kun a 26 lip a za 100 korun 25,52 kuny. Litr naturalu 95 přijde na necelých osm kun. Nafta stojí sedm kun a 42 lip, LPG se prodává za 3,35 kuny.

Doprava:

Požáry omezují provoz v okolí Šibeniku a nad Splitem. Silný vítr zase uzavírá některé úseky důležitých silnic pro autobusy, motorky a kempingové vozy. Prosím sledujete dopravní značky u mostu na ostrov Krk, dále na dálnici ze Splitu mezi Maslenickým mostem a tunelem Svety Rok a také na trase z Rijeky od křižovatky Kikovice k tunelu Tuhobič.

Chorvatské silnice jsou většinou mokré a kluzké, někde jsou i kameny, které cestáři nestíhají uklízet. Provoz je silný, na hranicích do Slovinska se nečeká.

Počasí:

U Jadranu bude oblačno s přeháňkami a bouřkami. Postupně protrhávání oblačnosti. Ranní teploty 11 až 16, odpolední vystoupí na 17 až 20 stupňů. Vát bude bura, pozor na silné nárazy.

Pro jachtaře platí upozornění na silný proměnlivý vítr 40 až 60 uzlů. Moře bude mezi čtyřkou a pětkou. Během dne dojde ke zklidnění, k večeru a v přeháňkách a bouřkách vítr opět zesílí. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu