U jadranského pobřeží propukly další požáry

1. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Nad jadranským pobřežím opět létají hasičská letadla. Plné ruce práce mají hasiči hlavně nad Splitem, kde už několik hodin v horách hoří rozsáhlé požáry v horách. Lepší to není ani na ostrově Hvar. V místech, kde před pár dny shořelo přes 500 hektarů olivovníků, vinic a lesa znova vypukl požár. U Jagodnje se ho ale podařilo lokalizovat.

Další plameny však míří přes hory k Jelse a ke Staremu Gradu. Aktuální informace od hasičů upozorňují na nový požár - tentokrát na ostrově Brač. Osady ani turistická centra nejsou ohrožena.

V národním parku Kornaty pokračuje vyšetřování tragického požáru. Policie oznámila, že neštěstí způsobil nedopalek cigarety. Odhodil ho dvacetiletý zaměstnanec parku, kterému hrozí vězení. Na Kornatech již zemřelo šest lidí, další hasič v sobotu zemřel na následky zranění v nemocnici. Veřejnost se pozastavuje nad tím, že s ohněm bojovali mladí dobrovolníci, kteří neměli patřičné zkušenosti. Tragédie tak zřejmě bude mít další dohru.

Kurzy měn a ceny pohonných hmot:

Za jedno euro dostanete 7 kun a 26 lip. Za 100 korun 25,77 kun. Litr Naturalu 95 přijde na necelých 8 kun. Nafta stojí 7 kun a 42 lip. LPG se prodává za 3,35 kun.

Dopravní informace:

Na dálnici ze Splitu do Záhřeba se vytvořila téměř pětikilometrová kolona před tunelem Svety Rok, před Malou Kapelou byla fronta dvoukilometrová. Na mýtnici u Záhřebu stála kolona dlouhá kilometr. Některé části dálnice jsou kvůli větru uzavřeny pro vybrané skupiny vozidel.

Hustý provoz je také na staré cestě od moře, tedy přes Plitvice na Karlovac. Se zdržením počítejte i na poslední chorvatské mýtnici před hraničním přechodem Macelj, tam byla zhruba tříkilometrová kolona. Na Istrie před takzvaným ypsilonem byla zácpa dlouhá přibližně kilometr.

Počasí:

U moře bude zítra většinou slunečno. Ranní teploty 16 až 21 stupňů, odpolední vystoupí na 24 až 28 stupňů. Vát bude slabý proměnlivý vítr. Pro jachtaře platí varování před severovýchodním větrem 35 až 45 uzlů, vát bude během noci. Přes den se zmírní na 5 až 15 uzlů na severním Jadranu, jinde na 12 až 24 uzlů. Viditelnost by měla být do dvaceti kilometrů.

autoři: duv , psc
Spustit audio

Více z pořadu