U Dobřan se bude prohánět stádo divokých koní

14. březen 2018

Dobřany na Plzeňsku pořídí menší stádo divokých koní. Má pomáhat udržovat biotop potřebný pro život chráněných druhů na Šlovickém vrchu, který poslední dobou zarůstá náletovými dřevinami a dalším porostem. 

Menší stádo divokých koní, exmoorských pony, by se mělo už letos prohánět po Šlovickém vrchu u Dobřan na Plzeňsku. Díky výskytu chráněných živočichů byl bývalý vojenský tankodrom zařazen na seznam evropsky významných lokalit Natura 2000. Po odchodu armády ale začal vrch rychle zarůstat trnkami a náletovými keři. A právě divocí koně, spolu s dalšími opatřeními, pomohou udržovat biotop potřebný pro život chráněných druhů.

Na Šlovickém vrchu by mělo být na zhruba třicetihektarové pastvině pět mladých hřebců, kteří budou mít hlavní roli ve spásání porostu. Radnice už delší dobu usilovala o dotaci na zřízení chovu divokých koní, povedlo se to až letos.

„Minulý měsíc jsme obdrželi rozhodnutí o poskytnutí dotace na obnovu ohrožených biotopů prostřednictvím polodivoké pastvy. Letošní rok máme v plánu do prázdnin vysoutěžit dodavatele infrastruktury. Musí se tam udělat přípojka, musí se vybudovat ohradník, v aklimatizační ohradě se musí vybudovat přístřešek,“ popsala místostarostka Lenka Tomanová.

Vzácný biotop rozrývají auta i motorky, teď pomohou i kopyta koní

Vedení města pak musí také vybrat někoho, kdo se bude o zvířata starat. Teprve poté se přivezou koně. Náklady na zřízení chovu koní jsou podle informací dobřanské radnice kolem čtyř milionů korun, získaná dotace je 3,5 milionu. Celý projekt je rozplánovaný do pěti let. Město navíc uvažuje o tom, že v budoucnu by se na vrchu mohla objevit i další zvířata, jako například ovce či kozy a možná i exotičtější a vzácnější býložravci.

Na Šlovickém vrchu je cenná směs luk, křovin, lesíků, tůní a ploch s holou půdou či skálou. Daří se tam kriticky ohroženým druhům. Díky žábě kuňce žlutobřiché se lokalita stala jedním z území Natura 2000. Žijí tam ale také korýši listonoh a žábronožka, vzácní motýli a roste hrachor trávolistý.

Zatímco v jiných chráněných lokalitách se omezuje zátěž a narušování území, Šlovický vrch je přímo vyžaduje. Půdu tam už teď pravidelně rozrušují terénní auta, motocykly i kola. Nově přibudou ještě kopyta divokých koní. Loni na konci roku nechalo město na vrch vysázet třešňové stromořadí. Jde o víc než třicítku stromů starých krajových odrůd.

autor: sch | zdroj: ČTK
Spustit audio