U dálnic stojí asi 700 nelegálních billboardů. Kdy odtamtud zmizí?

29. srpen 2018 16:24

Podél českých dálnic stojí nelegální billboardy i po roce, kdy je zákon zakázal. K dnešnímu dni stát nebo firmy odstranily asi 700 nelegálních reklamních ploch. Ukazují to aktuální čísla ministerstva dopravy. To je ale zhruba polovina, dalších přibližně 700 ploch na dálnicích zůstává.

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) se dnes kvůli dalšímu postupu sešel na dálnici D5 s největším majitelem reklamních ploch, společností Czech Outdoor, která by měla všechny poutače odstranit do konce září. Dosud jich společnost podle jednatele Richarda Fuxy sundala 477, dalších 184 ještě odmontuje.

Zároveň ale dodal, že se rezortu nedaří přimět k odstranění svých reklam menší firmy, které se vyhýbají doručení výzev.

Jako příklad uvedl ministr velký billboard od společnosti A.C.E. Media, který stojí na vysokém sloupu právě na D5 u Loděnic a jsou na něm dvě reklamy. Nikdo ze společnosti Ace se ale dnes k události nechtěl vyjádřit.

Ministerstvo dopravy proto chce výzvy k odstranění doručovat takzvaným opatrovníkům. „My budeme muset pro každého takového udělat speciální opatrovnickou osobu, které to doručíme a uděláme fikci doručení. To jsou věci, které zákon umožňuje,“ vysvětlil ministr Ťok. 

Ministr dopravy Dan Ťok (hnutí ANO) u dálnice D5

Pokud i přesto firmy své reklamní plochy nesundají, bude je znovu odstraňovat Ředitelství silnic a dálnic ( ŘSD). Podle Františka Sedláčka, ředitele provozního úseku ŘSD ale bude likvidace obřích reklam na sloupech technicky složitá a velmi nákladná. „Bourání takového billboardu vyžaduje speciální práce – musí to provést specialisté na práci ve výškách a je to poměrně drahá záležitost. „A když si spočítáme, kolik toho je kolem dálnic „nasekáno“, tak ty peníze jsou do desítek milionů korun,“ dodal Sedláček. Stát pak bude náklady na odstranění billboardů zpětně vymáhat po dotčených firmách.

Czech Outdoor loni na svých reklamních nosičích vyvěsil státní vlajku. Podle Fuxy to byla forma tichého protestu vůči postupu státu. Nyní firma čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, ke kterému se obrátila skupina 17 senátorů s návrhem příslušnou část novely zákona o pozemních komunikacích zrušit. Podaná ústavní stížnost je podle provozovatelů billboardů rovněž důvodem, proč dosud mnozí s odstraňováním billboardů otáleli.

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Spustit audio