Tvrdá, nebo chytrá láska. To podle amerických znalců čeká Evropu od prezidenta Bidena

24. leden 2021
Evropa Plus

Demokrat Joe Biden se stal 46. prezidentem Spojených států. Evropská unie si od jeho nástupu do Bílého domu slibuje výrazné zlepšení vztahů a spolupráce s USA oproti jeho předchůdci Donaldu Trumpovi. Ten tvrdě kritizoval jak EU, tak spojence v NATO. Američtí analytici s nástupem Bidena očekávají změnu přístupu Washingtonu k transatlantickým vztahům.

„Jeho přístup bych nenazval tvrdý, ale takovou tvrdou láskou,“ soudí politolog z univerzity Johnse Hopkinse Daniel Hamilton o způsobu, jakým bude Biden přistupovat k NATO.

Čtěte také

Nový americký prezident podle něj považuje Severoatlantickou alianci za nejdůležitější instituci, které jsou USA členem. I on ale bude po aliančních partnerech vyžadovat plnění spojeneckých závazků – včetně výdajů dvou procent HDP na obranu, které Trump tvrdě vynucoval.

„Joe Biden se toho bude držet, může to ale definovat novými způsoby, protože bezpečnostní výzvy, kterým budeme čelit, se netýkají pouze tankových armád a tradičních výdajů na obranu. Existuje spousta dalších oblastí, například jak jsou země odolné vůči narušení v kyberprostoru a dalším hrozbám.“

Trumpova láska byla prý šílená, s nenávistí

Bývalý americký velvyslanec v Česku Norman Eisen naopak charakterizuje vztah nastupující administrativy k Evropě jako „chytrou lásku“.

Čtěte také

„S Bidenem uvidíte návrat ke stabilnímu, normálnímu spojenectví. Bude zde určitě návrat k tomu, na co jsme byli zvyklí předtím. Určitě zde bude zásadní pro všechny členy NATO, aby se snažili přiblížit závazku utratit dvě procenta za obranu. Tohle Trump ani nepochopil, o co se jedná. On nepochopil, že tohle není něco, co máte povinně zaplatit, ale že to je nějaký závazek, nějaká snaha.“

Trumpův vztah k evropským partnerům by se tak podle Eisena dal nazvat „šílenou láskou“ nebo láskou a nenávistí zároveň.

Nové investice do NATO

Podle bývalého demokratického kongresmana českého původu Roberta Mrazka se Biden bude chtít spojit s demokratickými státy proti diktaturám a autoritativním režimům:

„Podle mě uvidíme nové investice do NATO a ujištění našich partnerů, že jsme v tom společně. Nebude to ale už test loajality – buď podpoříte všechno, co Spojené státy dělají, nebo přijde trest.“

Na co dalšího se bude Biden podle amerických analytiků v Bílém domě zaměřovat a jak podle nich budou v příštích letech vypadat transatlantické vztahy, přibližuje pořadu Evropa Plus. 

autor: Filip Nerad
Spustit audio

Související