Tvoříme nové družstvo, není to jednoduché, říká trenér Blažek

23. květen 2013

České basketbalistky sehrály v Jindřichově Hradci dva přípravné duely před mistrovstvím Evropy se soupeřkami z Ukrajiny. První vyhrály 83:60, druhý 74:67. Zápasy přinesly trenérovi Luboru Blažkovi snad až na zranění Bortelové jen samé kladné informace.

Hned na první pohled bylo znát, že české basketbalistky mají do herní přípravy obrovskou chuť. Není divu. V první fázi se totiž věnovaly převážně tvrdé fyzické přípravě.

Kateřina Elhotová má i při svém mládí už dost zkušeností na to, aby se pro trenéra Lubora Blažka stala oporou. I ona si po souboji s nebezpečnými Ukrajinkami herní projev pochvalovala.

„Osobně z toho mám dobrý pocit, myslím si, že jsme odevzdaly slušný výkon v obraně, což se určitě podepsalo i na výsledku. Jediný, kdo nám tam dělal problém, byla Jagupovová se svými asi dvaadvaceti body. Jinak myslím, že na to byl hezký pohled, většinou ty první zápasy tak pěkné nebývají.“

S Kateřinou Elhotovou se dá souhlasit, jen je třeba ji mírně poopravit. Šikovná, 180 centimetrů vysoká Alina Jagupovová nastřílela do českého koše dokonce 24 bodů. Ne že by na tom tolik záleželo, ale Ukrajinky prokázaly, že mohou být nebezpečným protivníkem. Toho si dobře všiml také trenér Lubor Blažek.

„Ukrajina je silný tým, chtěli by jednoznačně postoupit ze skupiny. Pak je tam Turecko, Slovensko a Černá Hora, to je velmi silná skupina, ale Ukrajina i tak věří, že postoupí.“

A co dvě utkání v Jindřichově Hradci ukázala? Český tým je bez několika tradičních opor, ale jak se zdá, nemusel by na evropském šampionátu hrát druhé housle.

„Tvoříme nové družstvo z hráček z jedenácti týmů, což není jednoduché,“ dodává trenér české ženské basketbalové reprezentace Lubor Blažek.

autoři: kaj , tej
Spustit audio