Turistům se líbí okolí Dubrovníka a Istrie

9. červenec 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Statistiky tvrdí, že letos je v Chorvatsku víc turistů, než vloni. Zejména v Dubrovníku se tamním majitelům ubytovacích kapacit zdá, že zájem stoupá. Podle místních obyvatel ale nejde o dramatická čísla. Ať už se ubytujete kdekoli, pokazit dojmy z dovolené na Jadranu vám může třeba rychlá jízda na vodním skútru a následná pokuta.

Sezóna je v plném proudu a hoteliéři porovnávají své zisky s loňským rokem. Spokojeni jsou zatím především v okolí Dubrovníku, který je podle statistik druhým nejoblíbenějším místem po Istrii. Ve srovnání s loňskou sezónou hlásí nárůst zhruba o čtyři procenta. Místní lidé ale podle vlastních slov nic zvláštního nepozorují a sezóna je podle nich stejná, jako všechny ostatní.

V mořských letoviscích si můžete půjčit různé druhy sportovního vybavení - třeba i vodní skútry. Češi a Slováci na nich jezdí s velkou oblibou, ale zapomínají přitom dodržovat pravidla. Porušují předpisy především o rychlosti jízdy, vjíždějí za bójky a vůbec se chovají jinak, než by měli. Ministerstvo turistiky proto vydalo sedmijazyčný leták s upozorněním, že i pro jízdu na vodních skútrech platí zákony. Jejich nedodržování může stát od 800 do 4000 kuna.

Na většině území Chorvatska bude zítra polojasno, přeháňky a místy bouřky. V Dalmácii však očekávejte i nadále skoro jasno až polojasno a teploty od devětadvaceti do dvaatřiceti stupňů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu