Turisté ve Svaté zemi, žhářství v Izraeli a vstřícný krok v Palermu

22. leden 2017

V roce 2016 navštívilo Izrael 2 900 000 turistů, což je o 3,6 % více než v roce předešlém. Největší meziroční nárůst zaznamenal zájem návštěvníků z Číny. V absolutních číslech však nejvíce hostů přijelo do Izraele ze Spojených států a Ruska.

27. ledna 1945 byl osvobozen vyhlazovací tábor Osvětim a tento den je Organizací spojených národů i řadou zemí včetně České republiky připomínán jako Den památky obětí holocaustu. Světový židovský kongres chce letos na sociálních sítích shromáždit snímky miliónů lidí s listem papíru s anglickým textem „Vzpomínáme“. O akci, která má živý ohlas i u nás, přinášejí podrobnosti webové stránky WJC.

Vyšetřování ukázalo, že ničivé ohně v Izraeli koncem minulého roku byly převážně dílem palestinských žhářů. Z 80 největších požárů jich bylo úmyslně založeno plných 71. Oznámila to izraelská národní organizace hasičů.

Poté, co roku 1493 museli Židé odejít z italského Palerma, byl na troskách synagogy postaven kostel. Nyní místní arcibiskup oznámil, že židovská komunita dostane místo zpět a hned vedle kostela si bude moci zbudovat synagogu. Katolická církev přitom pomůže s financováním.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio