Turisté opouštějí kvůli požáru poloostrov Pelješac

23. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Dubrovníku se včera objevila hollywoodská hvězda Nick Nolte. Herec je jedním z hostů sarajevského filmového festivalu. Za poslední dva měsíce bylo v oblasti Splitu zaznamenáno 14 případů onemocnění meningitidou. Nákaza se objevuje zpravidla do začátku listopadu, pak následuje ústup. Jihozápadní část poloostrova Pelješac opustilo včera kvůli lesnímu požáru dalších 120 turistů.

V Dubrovníku se včera objevila hollywoodská hvězda Nick Nolte. Herec je jedním z hostů sarajevského filmového festivalu. V ulicích Dubrovníku, kterými se procházel v doprovodu organizátorů festivalu, ho oblehli novináři a fotoreportéři. Noltemu byl jejich zájem velmi nepříjemný, přesto svolil s rozhovorem na pláži u hotelu Dubrovnik Palace.

Za poslední dva měsíce bylo v oblasti Splitu zaznamenáno 14 případů onemocnění meningitidou. Nákaza se objevuje zpravidla do začátku listopadu, pak následuje ústup. Poslední velká epidemie se podle profesora Nikoly Bradariče objevila v okolí Splitu v roce 1988, kdy onemocnělo 520 lidí.

Jihozápadní část poloostrova Pelješac opustilo včera kvůli lesnímu požáru dalších 120 turistů. Lidé navíc zrušili tisíce noclehů a škody vyjdou podle ředitele turistického centra Perna Joško Delduma na desetitisíce kun. Největší panika zachvátila turisty včera brzy ráno, kdy se nad Pernou valil hustý dým, který se rozšířil až 200 metrů od požáru.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku o něco vyšší než doma. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Euronafta stojí 7 kun 60. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty často dražší, benzín až o 40 lip.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,20 kuny a za 100 slovenských korun 18,86 kuna. Za euro pak 7,21. Ve směnárnách můžou být kurzy o poznání jiné.

Doprava

Kvůli těžké dopravní nehodě tří aut je zavřená Jadranská magistrála, D 8, u Vodiče. Místo nehody se objíždí místními silnicemi přes obec Srima.

Hraniční přechody: V Macelji na výjezdu dejte pozor na kolonu stojících kamionů. Zvýšený provoz na výjezdu je v Plovaniji a Kaštelu.

Trajekty: Plují podle řádu a všude se na ně bez problémů dostanete. Fronty nejsou v žádném chorvatském přístavu.

Počasí

Ve čtvrtek 24. srpna bude v Chorvatsku polojasno, srážky ale nečekáme. Povane jugo až jihozápadní vítr, ranní teploty 18-23, odpolední 25-30 stupňů.

Pro jachtaře: Během noci burin o síle 4-10 uzlů, během dne pak slabý severozápadní vítr. Moře na 1-2, viditelnost 10-20 km. Na moři bude převážně jasno.

Výhled: V pátek čekejte oblačno s možností přeháněk. Teploty kolem 25 stupňů. V sobotu bude opět jasno. Na severu chorvatského pobřeží bude polojasno nebo zataženo až do soboty s možností deště a přeháněk. Teploty do 24 stupňů.

autoři: STR , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu