Turisté nejsou pro Český Krumlov zlatý důl, spíš znamenají náklady, říká starosta

17. srpen 2017

Benátky, Barcelona a v těchto dnech San Sebastian zažívají letos v létě protesty proti velkému počtu turistů. V katalánské metropoli dokonce došlo i na prořezávání pneumatik turistických autobusů. Ke zvláštním opatřením a regulacím musejí sahat také v Římě nebo Dubrovníku, i další města ale zvažují, jak co nejlépe skloubit turistický ruch s potřebami svých obyvatel. „Není dobré bojovat proti turismu jako takovému. Je třeba více zapojit místní a vytvářet pro ně příležitosti, aby mohli z turismu těžit. Určitě je ho ale třeba i regulovat,“ říká architekt Osamu Okamura.

Zatímco dříve lidé pobývali v hotelích, dnes podle něho vyhledávají lokální zážitky a chtějí mít pocit, že ve městě skutečně žijí. Vytvářejí tak ohromný tlak na ceny bydlení, které se tak pro místní stává nedostupným.


Turistů bude ve městech dále přibývat. Lidé zkracují své dovolené a chtějí navštívit více míst. Pro regiony mimo turistická centra je to velká příležitost, kterou je třeba chytře využít.Osamu Okamura

„Lidé často z úplně jiné země skoupí byty v centrech měst a vydělávají pouze na turistech. A veškeré zisky pak plynou zase pryč. Například v Berlíně se to snaží regulovat, přes Airbnb můžete pronajímat jen část bytu, ve kterém alespoň na šedesáti procentech plochy sám bydlíte,“ uvádí Okamura.

Problémem jsou prakticky mrtvá města jako například Benátky, které na pohled vypadají funkční, ale většina obyvatel se z nich odstěhovala. A to především kvůli uzavírání škol, obchodů a rušení dalších služeb.

Vyškrtněte nás z UNESCO

Právě tomu chce zabránit radnice Českého Krumlova. „Při prodeji domů bylo podmínkou, že v nich musí zůstat byty. Kromě toho jsme si ponechali pětadvacet domů v centru města, ve kterých jsou potraviny nebo knihkupectví. Tyto provozovny by tam jinak nebyly,“ říká starosta Dalibor Carda z ČSSD.


Občané radnici vyčítají, že je turistů příliš mnoho. Někteří také říkají, ať je Český Krumlov vyškrtnut z UNESCO, jen aby sem ti lidé nejezdili.Dalibor Carda

Podle něj si obyvatelé středu města za současnou situaci částečně mohou sami. Využili turistického boomu a ve svých domech otevřeli restaurace nebo hotely a penziony. „A zatímco restauratéři by rádi, aby se lidé bavili dlouho do noci, hoteliéři chtějí klid pro své hosty. I to pak musím jako starosta řešit,“ přibližuje.

Musí také hledat cesty, aby z turistického ruchu měla příjem i městská pokladna. „Český Krumlov od státu dostává stejně jaké každé jiné třináctitisícové město. A když zvedáme různé poplatky, tak se provozovatelé brání, že je obíráme o zisky. Turisté nejsou žádný zlatý důl, spíš znamenají vyšší náklady na odvoz odpadů. Platíme za něj stejně jako třikrát větší Tábor,“ uzavírá Carda.

autor: bum
Spustit audio