Turista je druh ohrožený. Dávejte si pozor na každém rohu a ničemu se nedivte, vyzývá Pavel Maurer

17. srpen 2019
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer nám během prázdnin dává tipy na neodolatelná místa i pokrmy. S cestováním ale bohužel souvisí i jeho odvrácená strana – podnikatelé, co se snaží vydělat bez ohledu na turistovo potěšení. Riziko je všude. A proto gastronaut dnes připomíná, že ve střehu musíte být neustále.

Před pár lety jsem na tomto místě během celých prázdnin psal, mluvil, radil a vůbec rozebíral vysloveně turisticky atraktivní kulinární témata.

Čtěte také

Cestovali jsme spolu po Valašsku, Hané, po Jihočeském i Severočeském kraji, Vysočině a já se snažil, co to jen šlo, nabízet nejzajímavější speciality, typické pro danou lokalitu. A tak jsme spolu vyvolávali cmundu, frgále, kulajdu, křen, zelí, kapry, candáty, houby i žahoury.

Další roky jsme spolu pro změnu procestovali takříkajíc „prstem po mapě“ téměř celou Evropu. Namátkou jsme byli v Dánsku, Polsku, samozřejmě na Jadranu, ve výsostných gurmánských oblastech Francie, Itálie, Sardinie i Španělska. TaK se to tehdy zase pro změnu hemžilo šneky po Burgundsku, jamónem ibérico, florentskými dršťkami, bigosem, proplétaly se tu tzatziky, plejskavica a chobotnice na rožni.

Včera si můj syn, toho času na dovolené v zahraničí, objednal neprozřetelně jídlo neznámého jména. Nakonec, když po dvou soustech nebyl schopen pokračovat, vyšlo najevo, že dostal smažený ovčí mozek v trojobalu. Také jsem - z čistě výzkumných důvodů ochutnal - opravdu to nešlo sníst.

A proto bych rád tentokrát zopakoval turistické patero. Riziko v zahraničí je všude kolem vás.

Turistické patero Pavla Maurera:

  1. Neumíte jazyk a neznáte lokální speciality podle jména.
  2. Na první pohled na vás poznají, že jste cizinec.
  3. Vědí, že se v 95 % případů již nikdy nevrátíte.
  4. Máte peníze.
  5. Nevíte přesně, jak má domácí specialita skutečně chutnat.

Jste velmi lehce zranitelní. Ve většině případů se od vás očekává, že nechcete dělat problémy, nechcete stresovat sebe ani personál, jste přece na klidné dovolené, že?

A tak bych vše uzavřel dvěma doporučeními: Pokud toužíte v jídle experimentovat, ptejte se, co jen vám síly a slovní zásoba stačí! Za druhé – ničemu se nedivte se. Náš svět má mnohá skrytá kouzla a gastronomie má rozměr zvaný nekonečno!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio