Turismus snižuje nezaměstnanost v Chorvatsku

25. srpen 2004
Zprávy

Míra nezaměstnanosti v Chorvatsku je přes 17 procent. To znamená téměř tři sta tisíc lidí bez práce. Takové jsou údaje za červenec. Oproti červnu ale nezaměstnanost klesla. Úřady práce to samozřejmě přičítají hlavně sezónním přivýdělkům v turistických službách. Červnová nezaměstnanost činila rovných 18 %.

Chorvatská vláda ve spolupráci s odbory řeší finanční problémy železáren Sisak v Záhřebu. Ty nastaly po odchodu jednoho ze strategických partnerů společnosti. Železárny jsou přitom jedním z největších zaměstnavatelů v Chorvatsku.

Všech 1620 zaměstnanců podniku je nyní na nucené dovolené. Podle vyjádření odborů této společnosti by měly finanční rezervy podniku stačit k tomu, aby zaměstnancům pokryly minimální mzdy na dalších šest měsíců.

U Jadranu je v tomto týdnu na dovolené čtyři sta sedmdesát tisíc turistů. To je ve srovnání s loňskem o sedm procent víc. Nejvíce turistů tradičně hostí Dalmácie a to téměř dvě stě tisíc. Za ní následuje Istrie. Tam je nyní ubytováno sto padesát tisíc turistů.

autor: mfi
Spustit audio