Turecká policie zadržela po útoku v Istanbulu devět lidí, jsou mezi nimi tři ruští občané

13. leden 2016

Turecká policie zadržela v souvislosti s úterním sebevražedným útokem v Istanbulu devět lidí napojených na radikální hnutí Islámský stát. Mezi nimi jsou i tři ruští občané. Atentát v centru historické části Istanbulu nepřežilo nejméně 10 lidí a patnáct dalších utrpělo vážná zranění. K útoku se zatím oficiálně nikdo nepřihlásil.

Policejní razie se odehrála brzy ráno v Antalyi a Izmiru. Na místě našli policisté zbraně, zajistili i dokumenty a kompaktní disky. Všichni zadržení, včetně tří ruských občanů, mají mít podle turecké policie vazby na Islámský stát.

Úřady také zveřejnily údaje o sebevražedném atentátníkovi. Tím byl 28 letý Syřan, narozený v Saudské Arábii, Nabil Fadli.

Turecký deník Hürriyet dnes napsal, že tajná služba MÍT bezpečnostní složky před možným teroristickým útokem varovala. Rozvědka prý došla k závěru, že v zemi operují členové IS, kteří plánují sebevražedné útoky na turistické cíle.

„Na v Turecku žijící nemuslimy, cizince, na turistické oblasti a místa hojně navštěvovaná lidmi ze zahraničí, na velvyslanectví či konzuláty a zařízení NATO," citoval list z dokumentu. Podle tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuşe ale atentátník v hledáčku policie nebyl.

Při výbuchu v Istanbulu zemřelo v úterý deset německých občanů, dalších deset utrpělo zranění. Sebevražedný atentátník se totiž odpálil uprostřed skupiny německých turistů.

„Je to jasně v linii teroristických útoků Islámského státu odpálit se uprostřed západních turistů. IS to získá publicitu a zároveň to poškodí Turecko. Protože je možné, že se to podepíše třeba na turistickém ruchu,“ říká Tomáš Kaválek, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Zároveň upozorňuje, že v Turecku existují i další skupiny, které používají sebevražedné atentátníky. „Ať jsou to krajně levicové skupiny, které v zemi stále operují nebo i určité elementy v rámci Kurdské strany pracujících. Nicméně podle oficiální verze v Istanbulu útočil muž syrského původu,“ dodává.

Německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmaier uvedl, že se Německo nenechá terorismem zastrašit a bude proti němu nadále bojovat všemi prostředky. Deník Die Welt dnes napsal, že válka proti Islámskému státu má přednost, byť může být bolestivé spojit se s Vladimirem Putinem, tureckým prezidentem Erdoganem či prezidentem Sýrie Bašárem Asadem.

„Bohužel to tak asi bude muset být. Nakonec i západní státy už signalizují určitou změnu postoje vůči Asadovi,“ připomíná Kaválek.

autor: mach
Spustit audio