Tunel Svaty Rok dějištěm další nehody

28. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Došlo k dalšímu neštěstí v tunelu Svety Rok. Víte co je to tovareča muzika? Doslova je to "oslí muzika" a je to zvláštní, lokální obyčej, který je domovem jen v obci Sali na ostrově Dugi otok

Při včerejší nehodě v tunelu Svety Rok byli zraněni čtyři lidé. Chorvatský ministr dopravy Božidar Kalmeta chce co nejrychleji dostavět druhý tubus tunelu, aby byla doprava co nejbezpečnější. Sníží se tak riziko smrtelných nehod.

Víte co je to tovareča muzika? Doslova je to "oslí muzika" a je to zvláštní, lokální obyčej, který je domovem jen v obci Sali na ostrově Dugi otok. Nemá příliš staré kořeny - první "koncert" oslí hudby se konal v r. 1960. Vznikl jako žertovné hudební dostaveníčko pro "staré mládence" nebo "staré panny", kteří už téměř "zůstávali na ocet," ale nakonec se rozhodli pro vdavky.

Při jejich svatbě, která se podle jejich přání měla konat v úplné tichosti, jim přišli zahrát na nejroztodivnější "nástroje:" foukali do starých rybářských rohů - trubek, tloukli na různé kovové předměty, jen když to dělalo velký rámus. Svatebčané, jen aby se jich co nejdřív zbavili, se vykoupili bohatým pohoštěním.

Ceny a kurzy

Za kolik natankujete? Za litr Euro Supru 95 tedy naturalu zaplatíte 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. Z chorvatských cest nejsou hlášeny problémy. Dávejte si ale pozor na kameny a louže, které na silnicích zůstávají po přeháňkách a bouřkách. Hlavně staré cesty, ty z vápence - kloužou. Slovinsko - chorvatskou hranicí projedete bez většího zdržení.

Pohled na kurzovní lístek. Za české koruny, slovenské koruny i eura dostanete o něco víc kun než minulý týden, Například ¨Splitská banka vám za 100 českých korun dá 25,27 kuna a za 100 slovenských korun 18,90 kuna. Za euro pak dostanete 7 kuna 23 lipa. Stejně jako doma je ale nejvýhodnější a nejpohodlnější platit kartou.

Počasí

U moře bude zítra oblačno, ráno a dopoledne přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 21 stupňů, odpolední 23 až 27. Vát bude severozápadní vítr, místy slabá bura.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu