Tuhle diagnózu nemůžete přijmout. S Alzheimerovou chorobou se srovná jen silný člověk, tvrdí Jaroslava Jůzová

21. září 2015

Každoročně si 21. září připomínáme Mezinárodní den Alzheimerovy choroby. Tímto onemocněním podle odhadů trpí okolo 40 milionů lidí po celém světě. Mezi jeho příznaky patří zapomínání nebo třeba ztráta plynulosti řeči.

Jaroslava Jůzová, spoluzakladatelka a ředitelka tuzemské sítě zařízení Alzheimercentrum, připomíná, že první vodítko, které napoví, že by člověk mohl trpět Alzheimerovou chorobou, může být časově náročné.

„Až testy orientačně řeknou, jestli tu nemoc je a v jakém stadiu,“ vysvětluje.

Pacient během nich odpovídá na poměrně jednoduché otázky z běžného života. „Součástí je test hodin, protože člověk trpící Alzheimerovou chorobou má často problém nakreslit ciferník a do něj zaznamenat polohu ručiček,“ dodává příklad. Kromě kreslícího testu tu jsou i jiné možnosti – třeba odběry krve nebo magnetická rezonance.

Čtěte také

Léky se pak ordinují podle toho, kdy nemoc nastoupila. První příznaky můžou totiž znamenat i dlouhodobý průběh choroby, jak ostatně Jaroslava Jůzová upozorňuje: „Choroba může probíhat klidně i 20 let před prvním projevem.“

Jaroslava Jůzová, spoluzakladatelka a ředitelka tuzemské sítě zařízení Alzheimercentrum

„Není světlo na konci tunelu. Kdo onemocní, ten na tuto chorobu zemře,“ neskrývá drtivou skutečnost Jaroslava Jůzová a připomíná další fakt: „Tahle diagnóza není přijatelná. V druhém stadiu je proto hodně sebevražd. Člověk chce skončit život před tím, než nemoc dojde do konce.“ Uznává ovšem, že při včasné diagnostice lze nasadit léky a prodloužit kvalitu života nemocného.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio