Trump vytáhl do boje proti sociálním sítím, protože Twitter prý dělá politický aktivismus. Právníci to považují za politický cirkus

29. květen 2020

Chování společnosti Twitter, která tento týden poprvé označila příspěvky Donalda Trumpa jako nepravdivé, považuje americký prezident za politický aktivismus. Dokonce na to reaguje i svým exekutivním výnosem.

Prezident přitom nepřestává milionům uživatelů Twitteru, kteří jeho účet sledují, posílat jednu zprávu za druhou. Zároveň ale Twitter kritizuje a teď s ním začal i bojovat.

Podepsal totiž exekutivní výnos, kterým chce zrušit zvláštní ochranu provozovatelů sociálních sítí. Ty podle amerických zákonů nenesou právní odpovědnost za obsah příspěvků jednotlivých uživatelů.

Sociální síť Twitter poprvé v historii uživatele varovala před nepravdivostí příspěvků amerického prezidenta Donalda Trumpa

Čtěte také

Jak informuje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Kaliba, Trump to chce nechat přezkoumat a změnit.

Rozbuškou se stala nenápadná věta u dvou Trumpových příspěvků z tohoto týdne o hlasování poštou při volbách. Twitter vyzýval uživatele, ať prezidentova tvrzení porovnají se skutečností, a připojil odkaz na texty, které ověřovaly pravdivost prezidentových slov. Ta z nich vyšla jako nepravdivá či zavádějící tvrzení. „Twitter svůj krok vysvětluje jako snahu o odpovědný občanský přístup – dodat potřebný kontext a zabránit zmatení voličů,“ říká Kaliba. 

Dělá Twitter politiku?

Výběr toho, u čeho ověřují fakta a co ignorují nebo propagují, není nic víc než politický aktivismus a je to nevhodné. To tvrdil Trump s tím, že „můj exekutivní výnos vyžaduje nová omezení v tom smyslu, že společnosti provozující sociální sítě, které cenzurují nebo se jinak politicky projevují, přijdou o svou ochranu proti odpovědnosti za obsah.“

Čtěte také

Výnos je ale teprve prvním krokem k tomuto cíli. Americký prezident ho považuje za ochranu svobody projevu. Právní experti to podle rozhlasové stanice NPR naopak označují za politický cirkus a třeba přední americký ústavní právník Larry Tribe napsal, že první dodatek ústavy o svobodě projevu naopak zaručuje Twitteru nárok na označování příspěvků za zavádějící či lživé. 

Sám prezident připustil, že o jeho exekutivní výnos se budou vést soudní spory. Na otázku, jestli tedy neuvažuje o tom, že tolik kritizovaný Twitter přestane používat, prezident odpověděl odmítavě. Sociální síť prý používá, aby mohl uvádět na pravou míru falešné zpravodajství v médiích. Zároveň chce svým výnosem naopak Twitter donutit, aby dál na jeho nepravdivé tweety neupozorňoval. 

Celý příspěvek Jana Kaliby najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související