Trump teď usiluje o hlasy bělošské střední třídy, která má strach, myslí si reportérka Deníku N

28. srpen 2020

Americký prezident Donald Trump přijal republikánskou nominaci pro podzimní prezidentské volby. Utká se s demokratem Joem Bidenem. Čtvrteční noc změnila veškeré historické zvyklosti, protože přímo v Růžové zahradě Bílého domu proběhl Trumpův politický mítink.

Na místě současnému prezidentovi tleskala víc než tisícovka příznivců, ale jeho odpůrci protestovali hned za plotem. Třeba rozvinuli obří nápis, podle kterého prezident neustále lže.

Čtěte také

Ve vysílání Českého rozhlasu Plus to popisuje zpravodaj ve Washingtonu Jan Kaliba. „Vedou se spory o to, jestli Bílý dům touto nevídanou akci porušil také federální zákon – každopádně Trump mluvil přes 70 minut a přes oplocení se ozývalo břinkání kuchyňských pánví a podobné zvuky,“ líčí. 

„V Trumpově řeči zazněly desítky lživých nebo zavádějících výroků. Taky ale slíbil snížení daní nebo první ženu, která přistane na Měsíci. Profiloval se jako prezident tvrdé ruky, zářné budoucnosti a zachránce před Bidenem a demokraty,“ dodává zpravodaj. 

Trump jako prezident práva a pořádku

Reportérka Deníku N Jana Ciglerová si v projevu všímá i dalšího. Třeba že se prezident zcela vyhnul zmínce o incidentu, při kterém policisté ve Wisconsinu postřelili Američana černé pleti Jacoba Blakea.

Zda to může Trumpovi v očích voličů uškodit, Ciglerová hodnotí opatrně. „Jak u kterých,“ říká.

Čtěte také

Většinově totiž Trumpa Afroameričané nevolí, připomíná novinářka. „Až 60 procent mužů-Afroameričanů volí demokraty, u žen je to až 90 procent. Nicméně Trump usiluje o hlasy z předměstí, bělošské střední třídy, a ta má teď strach. Ten v ní Trump a jeho spolupracovníci a příznivci podporují,“ říká. 

Připomíná také, že Trump se prezentuje jako prezident práva a pořádku. V projevu řekl, že jen čeká, až mu z měst, kde se odehrávají protesty proti policejnímu násilí, zavolají – a hned tam pošle jednotky.

„Trump to vlastně vysvětluje tím, že protesty se dějí ve městech a státech, které spravují demokraté, takže je to asi jejich chyba,“ dodává Ciglerová.

Sport je silnější než náboženství

V kampani 2017 současná hlava Bílého domu útočila i na hráče, kteří na protest proti rasové nespravedlnosti klečeli během státní hymny. To ale může Trumpovi uškodit, myslí si Ciglerová.

„Sport je totiž v USA ještě silnější než náboženství. Dobře víte, jak se oslavuje finále baseballové ligy. To jsou velké události, kdy většina Američanů sedí u obrazovek nebo je přímo na stadionech,“ zdůrazňuje.

„Ve čtvrtek se zápasy NBA vůbec neodehrály na protest proti tomu, co se děje ve Wisconsinu. To je vzkaz, který dostanou i Američané nižších příjmových kategorií, které politika moc nezajímá. Že se něco děje a jak se k tomu mají postavit,“ dodává Jana Ciglerová. 

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související