Trump pozval Si Ťin-pchinga k sobě na Floridu. Titáni se budou snažit zažehnat obchodní válku

V americkém Palm Beach začíná první dlouho očekávané jednání mezi Donaldem Trumpem a Si Ťin-pchingem. Americký prezident pozval toho čínského do své soukromé rezidence na Floridě. Co všechno může svět od takové schůzky očekávat?

Čínská strana původně nesouhlasila, aby se setkání konalo v Trumpově floridském letovisku, Bílý dům je prý důstojnější, symboličtější. Komentátor Milan Slezák v té souvislosti připomíná, že diplomacie velice zvažuje symboly.

„Každý cizí státník, který se chce podívat do Spojených států a má naději, že se setká s Donaldem Trumpem, se s ním chce potkat v Oválné pracovně Bílého domu,“ vysvětluje.

Setkání na Floridě bude podle něj Donald Trump argumentovat nejspíše tím, jak velké rozdíly mezi oběma politiky panují, a proto je důležité, aby se poznali osobně. To bude nejsnazší právě na floridském soukromém letovisku. „Tam by mohla vzniknout takzvaná osobností chemie, která v politice také velice váží,“ vysvětluje.


Oba prezidenti si dohodu přejí. Jsou možnosti pro obě strany, jak se vyhnout obchodní válce. MILAN SLEZÁK

K zásadním tématům, která mají oba prezidenti probírat, patří severokorejské raketové testy a také ekonomické výhody, kterých si Čína užívá na americkém trhu. A podle Milana Slezáka by bylo velice špatně, kdyby se oba prezidenti pohádali.

„Čína a Spojené státy jsou dnes v situaci, že to jsou dvě největší ekonomiky světa, a na tom, jak se jim bude dařit, v mnohém závisí osud ostatních ekonomik,“ připomíná s tím, že je určitý prostor pro dohodu a oba dva k ní mají vůli.

Co píše zahraniční tisk?

Schůzky obou prezidentů na Floridě si všímají světová média, mezi nimi i asijské noviny. Například čínský tisk Global Times připomíná, že Peking a Washington se v roce 2013 dohodly na nekonfrontační politice, vzájemném respektu a prý i politice vítězů.

Čínská média si tak připravují půdu pro komentáře k tématům, která budou pro Čínu během jednání nepříjemná – ať už to bude Severní Korea, nebo ekonomické výhody, kterých si Čína užívá na americkém trhu a Donald Trump je chce změnit.

Zajímavý komentář přináší hongkongský deník The South China Morning Post. Připomíná, že Čína je sice zemí s vládou jedné strany, ale Si Ťin-pching není politickým monolitem, který si může říkat a dělat, co se mu zlíbí.

autoři: všt , daj , prh
Spustit audio