Trump chce zakročit proti síti TikTok a dalším čínským firmám, píše South China Morning Post

3. srpen 2020

Americký prezident Donald Trump plánuje zakročit proti sociální síti TikTok a dalším čínským softwarovým společnostem působícím ve Spojených státech. Možný střet Washingtonu se zájmy východu přibližuje deník South China Morning Post.

Ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že Trump bude postupovat proti čínským technologickým hrozbám v nejbližších dnech. Podle Bílého domu TikTok koupí americká společnost nebo bude ve Státech zablokován. O získání sítě čínské firmy ByteDance už se zajímá Microsoft.

Čtěte také

Trump tvrdí, že TikTok a jemu podobné sítě nebo programy představují pro Ameriku bezpečnostní hrozbu. „Tyto čínské softwarové společnosti, které obchodují se Spojenými státy, poskytují data přímo Čínské komunistické straně,“ uvedl k tomu Pompeo.

Podle něho se zákrokem proti TikToku, WeChatu a dalším souhlasí i kontrolní Výbor pro zahraniční investice ve Spojených státech, který sídlí na ministerstvu financí. Šéf resortu Steven Mnuchin potvrdil rozhodnutí, na základě kterého sociální síť „nemůže zůstat v aktuálním formátu“.

Mobilní platforma a síť TikTok umožňuje vytvářet a sdílet patnáctisekundová videa s vlastní hudbou. Ve Spojených státech si vybudovala obrovskou uživatelskou základnu, zejména u mladší generace.

V reakci na velké množství komentářů se k situaci vyjádřila i generální manažerka TikToku pro americké operace Vanessa Pappas. Podle ní společnost pracuje na tom, aby všem poskytla tu „nejbezpečnější aplikaci“. Velké změny nebo odchod z amerického trhu prý neplánuje, informuje South China Morning Post.

Celý přehled zahraničního tisku si můžete poslechnout na audiozáznamu.

Spustit audio

Související