Trump a Kim se v Singapuru sejdou na ostrově s temnou minulostí

9. červen 2018

Ani po týdnech vyjednávání sice Spojené státy a Severní Korea zřejmě nejsou o nic blíže k dosažení dohody o severokorejském jaderném odzbrojení, obě země se však alespoň domluvily na luxusním prostředí pro setkání jejich lídrů. Americký prezident Donald Trump se tak příští týden sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v hotelu Capella na singapurském ostrůvku Sentosa.

Místo konání historického summitu v týdnu potvrdila mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Na Twitteru pak singapurským hostitelům poděkovala za jejich pohostinnost, uvádí britský deník Daily Telegraph.

Ostrov Sentosa se nachází v ústraní u jihovýchodního pobřeží Singapuru a je oblíbeným turistickým resortem. Přestože má rozlohu pouhých pěti kilometrů čtverečních a méně než sedmnáct set trvale žijících obyvatel, každý rok na něj zavítá úctyhodných dvacet milionů turistů.

Pláže, luxusní hotely, některá z nejlepších golfových hřišť v regionu, zábavní park z dílny studia Universal a další atrakce – to vše dnes turisty láká na ostrůvek, jehož současný název se dá přeložit jako „mír a klid“, přidává další britský list Guardian.

Logo

Sentosa má ale za sebou temnou minulost. Do roku 1972 byl ostrov známý pod malajským jménem Pulau Blakang Mati, což se dá poněkud krkolomně přeložit jako „ostrov smrti zezadu“. Není zcela jasné, proč si místo vysloužilo tak zlověstný název.

Jedno možné vysvětlení se vztahuje k pirátství a vysoké kriminalitě, které celý region v minulosti sužovaly. Dalším možným vysvětlením je epidemie ze čtyřicátých let 19. století, která vyhubila téměř celou populaci ostrova.

Za druhé světové války byla Sentosa vězeňským táborem pro válečné zajatce. Když se jednotky Spojenců v roce 1942 vzdaly Japonsku, císařští vojáci následně na ostrově věznili válečné zajatce z Británie a Austrálie. Ostrov byl také místem konání poprav singapurských Číňanů včetně civilistů, kteří byli podezřelí z protijaponských aktivit. Jedno z popravišť se nacházelo na místě, kde je dnes dva kilometry dlouhá pláž náležící golfovému resortu.

Ideální místo

Areál hotelu Capella, kde se samotné setkání uskuteční, původně vznikl v osmdesátých letech devatenáctého století pro příslušníky britského královského dělostřelectva a jejich rodiny. Čtyři původně armádní budovy získaly v roce 2000 status chráněné památky. Areál byl posléze zrekonstruován podle projektu britského architekta Normana Fostera a pro veřejnost se znovu otevřel jako luxusní turistický resort v březnu roku 2009.

Rozhodnutí uspořádat summit na Sentose dává smysl z logistického hlediska, podotýká Guardian. Ačkoliv se ostrov nachází pouhého půl kilometru od rušného centra Singapuru, nabízí dostatek soukromí a díky jeho geografické poloze bude relativně snadné ho zajistit po bezpečnostní stránce. Ostrůvek je s pevninou spojený jedinou silnicí, kterou lze snadno uzavřít.

Singapurské úřady vymezily na dobu historického setkání speciální bezpečnostní zónu v okolí hotelu Capella. Podle oficiálních informací budou v této oblasti zakázané jakékoliv zbraně, světlice, megafony, zvukové systémy, ale i prapory a transparenty. Policejní složky budou mít rovněž právo podrobit osobní prohlídce všechny osoby vstupující do této zóny, uzavírá britský deník Guardian.

Spustit audio

Související