Tropické vedro trápí hlavně kardiaky a astmatiky. Zdravotníci mají napilno

6. srpen 2018

Záchranáři vyjíždí kvůli zdravotním potížím z horka až třicetkrát za den. Více lidí ošetřují také na urgentním příjmu liberecké nemocnice.

Oddělení urgentního příjmu Krajské nemocnice v Liberci plní pacienti, kteří těžce snáší tropická vedra. Lékaři ošetří zhruba o pětinu více lidí, než když jsou běžné teploty. Musí proto posilovat služby.

 „Zaznamenali jsme opravdu zvýšený příliv pacientů, zejména kardiaků, s cévními mozkovými příhodami, pacienti s dehydratace, spousta kolapsových stavů a podobně,“ popsala lékařka Ivana Benešová situaci na Oddělení urgentního příjmu liberecké nemocnice. V čekárně oddělení ochlazují pacienty studeným čajem a větráky.

Jak to vypadá na lůžkových odděleních ve vyšších patrech budovy B, popsal kardiolog Ondřej Černý.

 „Vypadá to přímo úměrně výšce umístění oddělení. Ta vyšší patra jsou prostě rozpálená a ti naši pacienti, kteří jsou často kardiálně zatížení, ta vedra zvládají s vypětím všech sil, stejně jako náš personál. Pacienti nám nepijí a na personál to klade zvýšené nároky, mimo jiné proto, že musí hlídat, jestli jejich příjem tekutin je dostatečný. Pokud není, prodlužují dobu nutné hospitalizace,“ popsal situaci kardiolog Černý.

Kvůli zdravotním problémům způsobených horkem vyjíždějí v těchto dnech častěji také krajští záchranáři. Denně na tísňové lince přijmou kolem třiceti telefonátů.

„V posledních dnech významně narůstají počty výjezdů k pacientům, kteří kolabují v důsledku tropických teplot. Stává se nám, že kardiaci sekají trávu a kolabují u sekačky,“ popsal mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Nevolnostmi podle něj trpí zejména kardiaci, astmatici a lidé v seniorském věku. Přehřátí podle něj ale hrozí všem, hlavně dětem v novorozeneckém a batolecím věku.

„Nesmíme zapomenout i na malé děti, které se vozí v kočárku. Rodiče mají tendenci přikrývat plenou, aby na dítě nesvítilo. Když zakryjeme ten kočárek, tak uvnitř uděláme ještě větší teplotu. Maminky s dětma by neměly vycházet v tomto počasí ven,“ doplnil Michael Georgiev.

Podle lékařky Ivy Benešové z liberecké nemocnice jsou kolapsy z vedra způsobené zejména tím, že lidé nerespektují ztížené podmínky a nedodržují některá základní pravidla.

„Chodit ven, buďto brzy ráno, kdy ještě není takové vedro, nebo potom večer. Větrat pořádně ve večerních hodinách. A určitě co je zcela zásadní, tak dodržovat pitný režim. V tomhle počasí minimálně alespoň tři litry pro člověka, který nemá těžké onemocnění srdíčka. Pokud je možno, tak preferovat minerálky,“ doporučila Iva Benešová.

autoři: Eva Malá , mib
Spustit audio