Tropická vedra v Česku střídají silné bouřky, na Sokolovsku padaly kroupy

20. červen 2013

Dnešek byl v Česku nejteplejší ze série tropických dní tohoto týdne. Rekordní maxima překročila 37stupňovou hranici. Vedra ale nyní střídají prudké bouřky. Do Čech přišly od jihozápadu, zasáhly už Karlovarský kraj a během noci se mají rozšířit i do dalších krajů. Meteorologové proto vydali výstrahu.

„V teplém vzduchu se budou dnes v odpoledních a večerních hodinách vytvářet silnější bouřky doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině,“ varuje Český hydrometeorologický ústav.

Vyšší pravděpodobnost výskytu velmi silných bouřek je podle ČHMÚ v západních, severozápadních a středních Čechách. Na zbytku území Čech a na severní Moravě a ve Slezsku se podle meteorologů mohou objevit silné bouřky.

„Velmi silné bouřky se už vyskytují na Chebsku, Sokolovsku a Karlovarsku, kde se ojediněle vyskytují kroupy a silné nárazy větru,“ upozornil vpodvečer meteorolog Josef Hanzlík.

Bouřky už v Karlovarském kraji stačily napáchat první škody. Hasiči vyjížděli k několika desítkám zásahů. Nejvíce na Sokolovsku, kde místy padaly i kroupy.

Museli tam odstraňovat popadané stromy, které způsobily komplikace v dopravě, hlavně na vedlejších silnicích. Průtrž mračen prakticky odřízla obec Rovná na Sokolovsku, desítky stromů tam zasypaly příjezdovou komunikaci.

V regionu došlo také na zatopení několika sklepů, odkud hasiči odčerpali vodu. Jde ale většinou o místa, kam pří dešti zatéká pravidelně.

Po vlně veder se v dalších dnech čeká až dvacetistupňový pokles. Podle meteorologa je teplotní výkyv pro letní období běžný.

„My se nacházíme na rozhraní velmi teplého vzduchu, který je jižně od našeho území, a studeného vzduchu, který se nachází severně od nás, a s příchodem studené fronty dochází k velmi výraznému poklesu teplot. Pokles by měl být 10 až 15 stupňů Celsia. Těch 20 stupňů je ale extrém,“ uvedl.

Doplnil, že v následujících dnech budou teploty klesat a potom opět pozvolna stoupat. „Neočekáváme tedy v následujících deseti dnech opětovný příliv teplého vzduchu s překračováním rekordních hodnot,“ přiblížil.

autoři: mak , bre
Spustit audio