Třítunová žulová slza připomíná v Dobřanech oběti války

4. květen 2015

Při nepovedeném náletu na plzeňskou Škodovku zemřely v Dobřanech dvě stovky lidí. Jejich památku a obecně památku obětí válečných konfliktů na světě připomíná nový pomník nazvaný Slza války.

Dobřany po letech splatily dluh obětem druhé světové války

Město na jižním Plzeňsku si v roce 1943 spletli spojenečtí navigátoři s plzeňskou Škodovkou. Omyl nepřežily stovky lidí, až doteď ale tuto událost nic nepřipomínalo. Na náměstí býval léta základní kámen památníku obětem druhé světové války. Při rekonstrukci prostoru ho město nechalo odstranit.

„Znamená to také konečně, že vzdáme hold prvním letcům, kteří padli na území bývalého Československa a bylo to zrovna tady v Dobřanech při náletu 17. dubna 1943," doplnil dobřanský starosta Martin Sobotka.

Při nepodařeném náletu na plzeňskou Škodovku zahynuly dvě stovky místních a prachem lehlo více než pět set budov včetně ústavu pro duševně choré. Více než tisíc lidí tak přišlo o střechu nad hlavou.

Netradiční pomník nazvaný Slza války najdou lidé pod věží zvonice kostela svatého Mikuláše na náměstí T. G. Masaryka.

„Když jsem byl osloven panem starostou, jestli bych byl ochotný udělat na tuhle věž pamětní desku, která by připomínala konec válek, tak mi naskočilo, že ta věž by mohla uronit slzu," zavzpomínal autor pomníku sochař Václav Fiala.

Místo klasické pamětní desky se tak autor rozhodl udělat plačící věž. Třímetrová slza z leštěné žuly váží tři tuny a leží přímo na úpatí věže.

„Bude tady prostě navěky takhle na kraji té věže skápnutá jako slza za všechny války."

Nový pomník připomínající oběti válek se lidem v Dobřanech poprvé představil při víkendovém slavnostním odhalení.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio