Tripartita by se měla dohodnout na zvýšení minimální mzdy

2. červen 2014

Vláda dnes bude s odbory a zaměstnavateli jednat o zvýšení minimální mzdy. Ta je v současnosti 8500 korun. Od příštího roku by se měla částka zvýšit o 500 korun. Odborářům to už na konci dubna slíbil premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

„Tady je obrovský dluh z hlediska výše minimální mzdy, ale my ten dluh nemůžeme vyřešit celý naráz během jednoho nebo dvou rozhodnutí vlády.“

„Dohodli jsme se ve vládním programu, že chceme postupně každý rok zvyšovat minimální mzdu,“ řekl premiér v dubnu odborářům.

Od příštího roku by tak nejnižší mzda v Česku měla vzrůst na 9000 korun. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula očekává, že vláda svůj slib dodrží.

„Předpokládáme, že to bude bezezbytku naplněno, a očekáváme také to, že ministryně práce přijde se svou vizí, jak by to mělo být i na následující roky,“ uvedl Středula před dnešním zasedáním tripartity.

Naopak nový šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který se na jednání také chystá, nepovažuje zvýšením minimální mzdy za nutné. Řekl to v České televizi.

„Já si myslím, že ten, kdo je příjemcem minimální mzdy, přijímá v této zemi ještě další příjmy, které navíc nejsou zdaněné a nepodléhají tomu, čemu by podléhat měly. Čili já se bojím, že plošné zvýšení toto neodstraní,“ prohlásil Dlouhý.

Kromě zvýšení minimální mzdy se bude tripartita zabývat například situací v kultuře. Podle šéfa odborů Josefa Středuly patří tato oblast spolu se sociálními službami k oborům, kde jsou nejnižší mzdy.

autor: mch
Spustit audio