Tři vojáky na Libavé zranil podle Zemana výstřel z bojového vozidla

19. květen 2016

Při nácviku střelby ve vojenském prostoru Libavá se ve středu večer zranili tři vojáci. Původní zprávy mluvily o dvou zraněných. Jeden z nich je ve vážném stavu v olomoucké nemocnici. Tam se středně vážnými poraněními skončil i jeho kolega. Třetího vojáka mají večer propustit do domácího léčení. Podle prezidenta Miloše Zemana, který je na návštěvě Olomouckého kraje, nehodu způsobilo bojové vozidlo, které omylem vystřelilo na druhé.

„Takže to byla střelba z blízké vzdálenosti, proto měla také ty následky, které měla. Konkrétní viník je vyšetřován vojenskou policií a zatím se neví, kdo to byl,“ řekl prezident.

Záchranáři vytáhli mladšího, devětadvacetiletého vojáka z vnitřku bojového vozidla. Pak ho převezli do Fakultní nemocnice Olomouc. Utrpěl mnohočetná poranění a jeho zdravotní stav je podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta vážný.

„Naši specialisté ho akutně operovali, poranění zasáhla oblast břicha, vnitřních orgánů, hrudníku i končetin,“ popsal Havrlant. Dodal, že voják je v umělém spánku, dýchá s pomocí přístroje a prognóza jeho zdravotního stavu je nejistá.

Druhý voják má středně těžké poranění v oblasti lopatky a je ve stabilizovaném stavu. Podle Havrlanta je při vědomí a v příštích dnech by mohl být propuštěný do domácí péče.

Vážná zranění nebo smrtelné nehody jsou při výcviku spíše ojedinělou záležitostí. Například v roce 2010 zemřel na Chrudimsku při nácviku nočních seskoků vojenský parašutista, když se mu neotevřel padák. V roce 2013 zase nepřežil voják zásah střepinou při výcviku v Boleticích na Českokrumlovsku.

autoři: , Eliška Malínská
Spustit audio