Tři Křišťálové glóby si odnáší Můj Nikifor

9. červenec 2005
Zprávy

Příběh proslulého naivistického malíře Nikifora Krynického uspěl na letošním karlovarském filmovém festivalu. Získal hlavní cenu Křišťálový glóbus, cenu za ženský herecký výkon a cenu za režii. Dotovaná částka 20 tisíc dolarů tak putuje spolu s filmem Můj Nikifor do Polska.

Umělecká ředitelka Eva Zaoralová přiznala, že tento snímek byl částečně i její tip. "Čekala jsem, že nějakou cenu dostane. Nečekala jsem, že dostane tři ceny. A vítěznou? Možná to jsem si trochu myslela, ale vkus poroty je někdy jiný, než vkus toho, kdo ty filmy vybírá," řekla ředitelka.

Hlavní porota udělením těchto cen tak odměnila originalitu i realizaci příběhu, který vznikl podle autentických údajů o životě Epifana Drowniaka, proslulého jako naivistický malíř Nikifor Krynický.

Divácká cena deníku Právo patří kanadskému filmu Můj život s otcem, jehož režisérem byl Sébastien Rose. Na snímek Martina Šulíka Sluneční stát, který v soutěži zastupoval českou i slovenskou kinematografii, žádná z cen nezbyla. Zvláštní cenu dostal izraelský režisér Eyal Halfon za mozaikovitě strukturované drama Taková krásná země. Je nepředvídatelným pohledem na společenské poměry v oblasti ležící v blízkosti Mrtvého moře.

Vítězný film Můj Nikifor je příběh podivného přátelství dvou malířů - akademického umělce Wlosinského a zdravotně postiženého analfabeta, naivního malíře Epifana Dworniaka. Režisér Krzysztof Krauze nám ke vzniku filmu řekl: "Největší zásluhu na vzniku tohoto filmu má moje žena. Byl to její nápad. Našla knižní předlohu, vybrala herecké obsazení a celou dobu byla mou oporou. Jsme rádi, že se to podařilo, i když byly chvíle, kdy jsme nevěřili, že tento film vyhraje."

Cenu za ženský herecký výkon získala Krystyna Feldmanová, která ve filmu ztvárnila postavu muže - postiženého naivního malíře Epifana Dworniaka: "Je to pro mně velká věc, protože to je velmi prestižní cena pro kritiky, herce i porotu. Navíc náš film tady skvěle přijalo karlovarské publikum. Každá taková cena dává herci křídla a hlavně novou chuť do práce."

Jak vidí právě skončenou přehlídku prezident festivalu Jiří Bartoška? "Když to přirovnám k tomu, kdy kluk dostane dlouhé kalhoty, tak se stává chlapem a přestává být klukem, takže po těch dvanácti letech se nám už trochu podařilo dostat dlouhé kalhoty," řekl Bartoška.

Filmy vidělo přes 140 tisíc diváků. Dvě třetiny z celkových 250 snímků přitom v české premiéře, čímž padl karlovarský rekord. Příští festival začíná posledního června roku 2006.

autoři: všt , leš , flu , vij
Spustit audio