Třetina památek v Aleppu je zničena nebo těžce poškozena. Sýrie spoléhá i na zahraniční pomoc

Přes třicet procent památek v Aleppu je těžce poškozeno. Podle zprávy o stavu všech pamětihodností v tomto městě, které je zapsané na seznamu UNESCO, bude potřeba opravit prakticky všechny historické objekty. Aleppo je jedním z nejstarších měst na světě, v letech 2012 až 2016 ho ale poničily boje mezi vládními jednotkami a rebely.

Ve východním Aleppu, o které se zuřivě bojovalo řadu měsíců, svolává učitel děti do nově opravené školy. Po dlouhé době totiž z budovy a jejího okolí nezní žádná střelba, desítky kluků a holek se tak mohou bez obav soustředit jen na výuku.

Rozstřílené domy v sousedství však i nadále zůstávají němým svědkem válečných hrůz, které zcela změnily život obyvatel i ráz města, jehož historie sahá až do 2. tisíciletí př. n. l. Minaret slavné Umajjovské mešity, citadela, Velký palác, tedy někdejší sídlo guvernéra. Tyto i další památky byly při bojích či cílených explozích jako v případě hotelu Carlton zcela zničeny nebo těžce poškozeny.

„Naše idea je zrekonstruovat zničené památky z těch fragmentů, dílů a zbytků staveb, které zůstaly na místě. Samozřejmě, už nikdy to nebude takové, jako předtím, ale díky našim schopnostem, zkušenostem i pomoci ze zahraničí jsme toho schopni,“ říká generální ředitel památek a muzeí Sýrie Maamoun Abdulkarim, podle kterého je z celkem 250 zdokumentovaných památek 40 procent lehce a 30 procent středně těžce poškozeno.

Odcizené historické předměty

Při jejich opravě i odklízení trosek a sutin už několik týdnů pomáhají i dobrovolníci a například slavný starobylý hotel Baron, ve kterém pobývali Lawrence z Arábie, Agatha Christie, De Gaulle nebo švédský král Gustav VI. Adolf, se proměnil v centrum pro uprchlíky.

Podle Abdulkarima je ale teď důležité zajistit ty nejvzácnější stavby, aby se zcela nezřítily. Při jejich rekonstrukci pak chce spolupracovat s domácími i zahraničními odborníky a pod dohledem UNESCO.

Citadela v Aleppu

„Toto kulturní dědictví nepatří jen vládě, ale také opozici, všem Syřanům. Vlády se mění, ale památky zůstávají. Patří nám všem, celému lidstvu,“ vysvětluje generální ředitel památek a muzeí Sýrie.

Jak ale dodává, důležité nejsou jen samotné stavby, ale také historické předměty, které byly během války ukradeny a propašovány do jiných zemí. I přes spolupráci s Interpolem se jich totiž dosud vrátilo jen několik desítek.

autor: mir
Spustit audio