Třetí ročník Cirkopolis nabídne špičkové žongléry i akrobatky zavěšené za vlasy

14. únor 2016

V pražském Paláci Akropolis začíná třetí ročník festivalu Cirkopolis. Divákům představí špičkové žongléry z Belgie nebo závěs za vlasy v podání finsko-francouzských akrobatek. Nabídne také jednu českou novocirkusovou novinku. Festival potrvá do 18. února.

Žonglérské sdružení Compagnie Ea Eo zahájí festival představením s názvem All the Fun (Všechna legrace). „Na první pohled je to takový žonglérský rituál. Oni od začátku do konce jedou a divák se nechává strhnout jejich rytmem. Zároveň je tam práce s nadsázkou, protože je to především o tom, že jsou lidé spolu, tvoří spolu a mají spolu legraci, takže All The Fun,“ vysvětluje ředitelka pořádajícího centra pro nový cirkus Cirqueon Šárka Maršíková.

Druhé představení je čistě ženské a představí zvláštní techniku tzv. hair-hangingu, tedy závěs na vlasech. V inscenaci Capilotractées tuto techniku představí finsko-francouzské duo Galapiat Cirque.

„Je to opravdu speciální technika, kdy se do vlasů smotává kovový kruh, za který jsou interpretky zacvaknuty a následně vynášeny do vzduchu, kde dělají akrobacii vlastně přímo na vlasech, což ukrutně bolí. Představí je jednoduše o vlasech, o tom co pro člověka představují,“ popsala Maršíková.

Festival uvede také českou novinku, představení Enola Elišky Brtnické. „Eliška je podle mě jedna z mála českých cirkusových umělkyň, která je schopná dobýt prkna evropských festivalů. Ona je obrovský talent závěsné akrobacie. Výjimečná je její práce s hrazdou jako objektem, jak nechává prostor plynutí příběhu, do kterého si divák může projektovat své emoce a zážitky,“ dodává Šárka Maršíková z Cirqueon.

Festival Cirkopolis se zaměřuje na nový cirkus s prvky moderního tance, fyzického divadla a hudby. Každoročně hostí několik zahraničních souborů a produkuje světovou premiéru představení Cirkopolis.

autoři: Marina Feltlová , kro
Spustit audio