Třem městům v Karlovarském kraji zajistí Sokolovská uhelná dodávky tepla do roku 2035

13. leden 2022 08:35

Karlovy Vary, Chodov a Nová Role budou mít od Sokolovské uhelné garantovanou dodávku tepla nejméně do roku 2035. Firma získá záruku stabilního odběru.

Vyplývá to z memoranda o porozumění, které v Karlových Varech podepsali zástupci Sokolovské uhelné, měst Karlovy Vary, Chodov a Nová Role a městských tepelných firem. Města tak mohou nadále spoléhat na centrální dodávky tepla z Vřesové, a to bez ohledu na to, jestli se postupně přejde od uhlí na ekologičtější paliva.

„Memorandum pro Sokolovskou uhelnou v tuto chvíli znamená určitou garanci odběru tepelné energie. Nebavíme se ani o ceně ani o množství. Ale je to krok, jak stabilizovat situaci, protože města si zpracovávala nějaké koncepce a něco z nich vycházelo, ale loňský rok všechny tyto věci postavil na hlavu. Ceny se pohybují v takové výši, že lokální topení už nedává smysl,“ uvedl místopředseda představenstva Sokolovské uhelné a. s. David Najvar.

Možnosti vytápění v budoucnu

Například Karlovy Vary si nedávno nechaly zpracovat studii možností vytápění města v budoucnu. Podle náměstka primátorky Tomáše Trtka (ANO) by ale náklady na stavbu vlastní teplárny byly okolo jedné miliardy korun, a to ještě v cenách před zdražením. Navíc by příprava a stavba zabrala osm až deset let.

Podobný problém řešila i Nová Role, která podle starostky Jitky Pokorné (zvolená za STAN) zvažovala investici do opravy přivaděče nebo stavbu vlastní plynové kotelny. Město ale dalo přednost jistotě velkého dodavatele.

Přechod na plyn by se nevyplatil

Sokolovská uhelná v současné době dodává teplo vyráběné převážně z uhlí, a to v paroplynové elektrárně, která má výrazně vyšší účinnost než běžné uhelné kotelny. Zařízení je ale už nyní schopné okamžitě přejít na spalování zemního plynu. Loni se teplo vyrábělo zhruba půl na půl z uhlí a plynu.

Za současné situace, kdy ceny plynu rapidně rostou, by ale byl podle Najvara přechod čistě na plyn ekonomicky nevýhodný a teplo by zřejmě zdražilo. Sokolovská uhelná se však připravuje i na další změny ve zdroji tepla, například na využití vodíku, uvedl Najvar.

Teplo se z Vřesové rozvádí 113,2 kilometru potrubí na východ od Vřesové. Roční dodávka pro letošní rok se odhaduje na 1,125 milionu GJ tepla. Samotný rozvod tepla po městech pak zajišťují městské firmy. I ty se k podpisu memoranda připojily.

Podle předsedy představenstva Sokolovské uhelné Jiřího Pöpperleho sice Sokolovská uhelná má v některých městech podíl v městských tepelných firmách, nechystá se ale cíleně vstupovat do dalších. Jak Pöpperl řekl, správu nad městským tepelným hospodářstvím by si měly obce a města ponechat ve své režii.

Sokolovská uhelná se postupně připravuje na útlum těžby a zpracování uhlí. Transformace by měla směřovat k obnovitelným nebo ekologičtějším zdrojům, firma ale také míří do oborů zpracování odpadu, strojírenství, dopravy či developmentu.

autoři: Monika Červená , nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio