Nenechte se napálit. Transparentnost neziskových organizací dokládá Značka spolehlivosti

20. říjen 2013
Zprávy

Důvěryhodnost neziskových organizací bude v budoucnu prokazovat značka spolehlivosti. Udělovat by ji měla Asociace veřejně prospěšných organizací. Nadace nebo sdružení, které ji budou chtít získat, musí splnit náročná kritéria.

Dárci budou mít jistotu, že s jejich penězi neziskovky nakládají účelně. O značku by, podle ředitelky občanského sdružení Pohoda Lucie Mervardové, měl být zájem.

Pomoci se zorientovat

„Vidím v tom velkou výhodu v případě, že splníme všechny podmínky. Firmy ale i individuální dárci o nás budou vědět a bude to pro ně záruka. Těch různých organizací ekologických, humanitárních je hromada a pro běžného občana i pro firmy, které nemají vlastní nadaci, která se může zabývat monitoringem, je těžké se zorientovat,“ říká Mervardová.

Čtěte také

Nadace a sdružení, které budou chtít známku spolehlivosti získat, projdou systémem náročných kritérií, potvrzuje prezident Asociace veřejně prospěšných organizací Marek Šedivý.

„Určitě tam bude podmínka minimálního příjmu od dárců, pak je tam otázka třeba auditu, další může být i regionální působnost. První, čím neziskovka musí projít, bude hodnocení hodnotitele a o udělení značky bude rozhodovat nezávislá komise,“ vysvětluje Šedivý.

Důkaz dobrého hospodáře

V komisi zasednou odborníci z různých sfér, zástupci neziskovek v ní naopak nebudou.

„Česká republika zatím nemá interní hodnocení neziskového sektoru. V tuto chvíli členové Asociace veřejně prospěšných organizací vyjádřili potřebu mít něco, kde by mohli prokázat to, že jsou funkční a dobře hospodaří. Je to takové vodítko pro dárce, aby si mohl ověřit, že organizace je někým nezávislým prověřená,“ dodává Šedivý.

Projekt začne asociace testovat v příštím roce a do pilotní části se zapojí na dvacet organizací.

autoři: Anna Maňourová , Veronika Neprašová
Spustit audio

Související