Tragických nárazů do pevných překážek přibývá

3. prosinec 2019 10:56

V Česku roste počet obětí po nárazech aut do pevných překážek.  Besip proto chystá příručku, jak lépe ochránit řidiče na těchto rizikových místech.

Na českých silnicích letos zemřelo po nárazu do stromu nebo jiné pevné překážky 124 lidí. To je o 37 víc než loni. Vyplývá to z policejních statistik za leden až říjen letošního roku. S nápadem, jak tragickou statistiku napravit přišel Besip.

Svodidla, nebo značky?

Nebezpečná místa by mohla doplnit svodidla. Za problematické úseky považuje Besip třeba silnice se stromořadím, podle jeho šéfa Tomáše Neřolda patří náraz do stromu mezi nejčastější nehody do pevných překážek.

Čtěte také

"My máme opravu celou řadu stromů u silnic, kde nám přibývají opakovaně ty křížky a ty stromy stále nemáme trvale ochráněny.  Výrazně se tomu dá pomoci ochranou svodily. Ministerstvo vydá i příručku, jak svodidla umístovat," podotýká Neřold.

Takové úpravy můžou stát statisíce korun. Ústřední auto moto klub už dřív přišel s daleko levnějším návrhem. Podle něj stačí na nebezpečná místa umístit vhodné dopravní značení, které nebude šoféra mást, ale naopak mu včas řekne, kam se bude zatáčet či jestli hrozí nějaké nebezpečí.

Nepozornost, agresivita

Náhlý meziroční nárůst počtu obětí si policie neumí vysvětlit. Podobný počet mrtvých jako loni byl naposledy v roce 2016. Tehdy jich bylo 118. Šéf dopravní policie Jiří Zlý vidí problém hlavně v chování řidičů. Podle něj se dostatatečně nevěnují řízení, nebo jezdí moc agresivně.

"Jedná se o střety zejmená po průjezdu zatáčkou či na přehledné rovině vyjetí mimo vozovku. Ten charakter nehod napovídá tomu, že jde zemnéna o nezvládnutí řízení, přeceňování svých řidičských schopností," dodává Zlý.

Čtěte také

Nejnebezpečnější úseky v ČR

Riziková místa v celé Evropě, tedy i v Česku zaznamenává jednou za tři roky nezisková organizece EuroRAP.

Podle rizikové mapy pro roky 2013 až 2018 jsou v Česku nejnebezpečnější úseky na silnici  I/11 mezi Žamberkem a Jablonném nad Orlicí a dále k Červené vodě. Další rizikové místo je třeba na silnici I/16 u Mladé Boleslavi.

Spustit audio

Související