Tragické nehody vyvolávají debatu o bezpečnosti dálnice ze Splitu do Záhřebu

1. září 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští dopravní experti zpochybňují bezpečnost dálnice Záhřeb - Split. Důvodem je víkendová tragedie, při které osobní auto prorazilo svodidla, letělo vzduchem a následně v protějším směru narazilo do džípu. Po nehodě zůstali mrtví a zranění.

Experti se pozastavují nad tím, jak může auto střední třídy prorazit dálniční svodidla. Něco podobného se stalo před pár týdny i české octavii u Šibeniku. Řidič zaspal a auto se doslova probouralo z dálnice, aby potom spadlo z kamenného náspu.

Tyto a další tragedie vedou chorvatské experty k závěru, že dálniční svodidla nejsou v pořádku. Vlastník dálnice ale tyto úvahy odmítá, přesto začíná do nebezpečných míst instalovat betonové zábrany a kamenné zátarasy.

Majitelé hotelů, apartmánů a kempů na Istrii nejsou spokojeni s letošní sezonou. Podle centrály cestovního ruchu v Opatiji ubylo turistů a ti, co přijeli, nechtěli moc utrácet. Na Istrii ubylo hlavně Italů a Španělů, naopak místní si začínají považovat Rusů. Je jim prý jedno kolik utratí za ubytování a za jídlo, na dovolené se nijak neuskromňují.

Rafting na řece Cetině není bez problémů. Po nedávném neštěstí, kdy na divoké vodě zemřela jedna z turistek, si na firmy s adrenalinovou zábavou posvítili kontroloři. Odhalili, že řada podnikatelů vůbec nemá licenci a že vozí turisty v gumových člunech do míst, kde mohou mít potíže i zkušení vodáci. Podnikatelé z Omiše teď mají ještě měsíc na to, aby všechny nesrovnalosti napravili.

Splitští sprejeři mohou beztrestně malovat. Město jim totiž vyčlenilo několik zdí nedaleko přístavu, kde mohou volně kreslit. Grafitty ve Splitu mají větší tradici než u nás. Řada pouličních umělců se ale časem omezí jen na kreslení symbolů Torcidy a fotbalového Hajduku Split.

Dubrovničtí podnikatelé se zlobí na posádky velkých lodí. Stále častěji totiž cestujícím při opuštění lodi dávají zadarmo pití. Turisté tak do města přicházejí vyzbrojeni nejen fotoaparáty a videokamerami, ale také plastovými lahvemi. Právě to, že turisté dostávají na lodích vše, co chtějí, kritizují dubrovničtí podnikatelé. Podle nich jde o nekalou soutěž, která by se měla zakázat.

V sousední Bosně a Hercegovině začíná podzemní průzkum. Cílem je najít ropu. Řada studií naznačuje, že pod velkou částí srbsko-chorvatsko-muslimské federace jsou její velké zásoby. Zatím se ale nemohla těžit, protože neexistovala příslušná technika. Do hledání ropy hodlají investovat Kanaďané a Malajci. Jako první prověří oblasti v okolí Tuzly.

Kurzy a ceny

Jedno euro vyměníte za sedm kun a 10 lipa, 100 českých korun pak za 28 kun a 41 lipa. Natural 95, v Chorvatsku mu říkají eurosuper, stojí osm kun a 93 lip, nafta pak 9 kun. LPG pořídíte za tři kuny a 35 lip.

Doprava

Zdejší autoklub nehlásí žádné komplikace, upozurňuje jen na začátek školního roku. Chorvatská policie proto spustila několik preventivních akcí. Dopravu u škol řídí dobrovolníci v bílých uniformách, na nebezepečných místech se objevují policejní radary. Z hranic zatím dobré zprávy - do Slovinska projedete většinou přechodů bez čekání.

Počasí

U Jadranu bude zítra polojasno, na severním Jadranu místy oblačno s přeháňkami. Ranní teploty 19 až 23, odpolední vystoupí na 26 až 31 stupňů. Vát bude slabý jihozápadní vítr.

Jachtařům můžeme slíbit proměnlivý vítr do 12, na středním a jižním Jadranu do 16 uzlů. Moře bude mezi jedničkou a dvojkou, viditelnost do 20 kilometrů. Na severním a středním Jadranu hrozí odpoledne místní přeháňky a bouřky.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu