Tragické nehody motorkářů: Vloni 91, nejvíc za posledních 7 let. Besip spustil kampaň

15. srpen 2019 13:00

Kampaň Limit má snížit počet obětí. Součástí bude televizní spot, moto kurzy, edukativní videa i kemp s motocyklovým závodníkem vyučujícím bezpečnou jízdu.

Besip spustil novou bezpečnostně-preventivní akci zaměřenou na motorkáře. Tváří kampaně Limit je motocyklový závodník Lukáš Pešek. Právě s ním se bude moct na podzim setkat sto řidičů motocyklů a učit se, jak stroj správně ovládat.

Počet mrtvých motorkářů v posledních dvou letech neklesá. Letos už jich od začátku roku do konce července zemřelo 48. Podobně tragické to bylo podle Besipu i vloni.

Celou kampaň odstartuje televizní spot. Muž jede domů na motorce a žena v autě. Oba dva nakonec bezpečně dorazí ke svým rodinám.

V Česku takové štěstí nemělo vloni 91 motorkářů, kteří na silnici zemřeli. To je nejvíc za posledních sedm let. Televizní spot není jediný způsob, jakým chce Besip přispět ke snížení nehodovosti.

"Bude i terénní část, kdy budeme mít Lukáše Peška na propagačních akcích. Bude moto škola, kurzy bezpečné jízdy a také nějaká edukativní videa," upřesňuje šéf Besipu Tomáš Neřold, který chce také v září uspořádat moto kemp. V něm bude motocyklový závodník Lukáš Pešek ukazovat, jak zvládnout motorku v krizových situacích.

Čtěte také

"Bude to individuální, podle toho, jak kdo bude umět. Budeme učit krizové brzdění, průjezd zatáčkou, správnou pozici těla, jak pracovat s nohama, prostě všechno, co je potřeba k tomu, abyste měli motorku pod kontrolou," říká Lukáš Pešek.

Setkání v kempu se uskuteční v září a přesné datum prozradí Besip na svých webových stránkách na konci srpna. Akce nebude zcela zdarma, vysvětluje šéf Besipu Tomáš Neřold: "My sponzorujeme tu akci, takže nebudou velké náklady. Bude tam možná jen malý účastnický poplatek. Aby ti lidé věděli, že zkrátka tam můžou přijít a vážili si toho."

Čtěte také

Podobnou akci pro motorkáře už druhým rokem pořádá také dopravní policie. Ta s nimi jezdí na společné vyjížďky. Na první letošní cestě na severu Čech se jich v polovině dubna sešlo dohromady na 400.

V evropském srovnání tragických nehod motorkářů je jen 5 zemí, kde jich mají méně než v Česku. Například Litva nebo Polsko. Víc motorkářů naopak umírá v Německu nebo Rakousku. Vyplývá to ze statistik Besipu.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio